Opperrechter Zorkin geschorst

MOSKOU, 2 DEC. Het Russische Constitutionele Hof heeft gisteren twee van zijn rechters geschorst omdat zij zich met politiek hebben bemoeid.

Valeri Zorkin, ex-voorzitter van het hof en nu gewoon rechter, werd geschorst nadat hij zich in een vraaggesprek met de Nezavisimaja Gazeta kritisch had uitgelaten over de ontwerp-grondwet die president Jeltsin op 12 december in een referendum aan de bevolking voorlegt. Viktor Loetsjin werd geschorst omdat hij bij de parlementsverkiezingen kandidaat blijkt te staan voor een van de deelnemende partijen.

In het vraaggesprek zei Zorkin onder andere dat grondwetten in de regel niet worden aangenomen door slechts 25 procent van de bevolking. Bij het referendum van 12 december is de helft plus één van de uitgebrachte stemmen voldoende om de nieuwe Russische constitutie goed te keuren, mits ten minste de helft van de stemgerechtigden komt stemmen.