Oorlogspartijen in Bosnië praten over verdeling van Sarajevo

GENÈVE/SARAJEVO, 2 DEC. Tijdens het Bosnische vredesoverleg in Genève hebben de moslims gisteren voor het eerst ingestemd met de bespreking van de opdeling van Sarajevo. De Bosnische Serviërs eisen voor hun toekomstige republiek binnen de Bosnische Unie veertig procent van de Bosnische hoofdstad op, in ruil voor territoriale concessies aan de moslims in het oosten van Bosnië.

De drie oorlogspartijen maakten gisteren, op de derde dag van het voortgezette Bosnië-overleg, melding van vooruitgang, zij het dat de woordvoerder van de moslims, de Bosnische VN-ambassadeur Muhamed Sacirbey, duidelijk maakte dat de moslims zich tot concessies gedwongen voelen door de rampzalige humanitaire situatie. “Eerlijk gezegd vind ik een verdeling van Sarajevo weerzinwekkend: de herschepping van Berlijn. Maar aan de andere kant moeten de inwoners van Sarajevo de consequenties zien te overleven van het feit dat de wereld hen niet te hulp komt door de belegering te breken. Als de wereld bij gebrek aan beter wil dat we de stad verdelen doen we dat om levens te redden. De dood is nog weerzinwekkender”, aldus Sacirbey.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, liet zich na het gesprek van gisteren optimistisch uit. “Misschien zijn we dicht bij een goede oplossing”, zei hij.

Volgens bronnen in Genève eisen de Bosnische Serviërs rond veertig procent van de stad Sarajevo op - de voorsteden Vogosca en Ilidja - in ruil voor territoriale concessies aan de moslims in het oosten, waar de moslim-enclaves Zepa, Srebrenica en Gorazde binnen de moslim-republiek komen te liggen. De moslims eisen delen van de omgeving van deze enclaves op omdat die anders 'Gaza-stroken' zouden gaan vormen. De moslims zouden nog niet hebben ingestemd met de opgave van de twee voorsteden, maar ze zouden zich in principe niet meer verzetten tegen een verdeling van de stad. Volgens Sacirbey is de kloof tussen de verschillende standpunten gisteren verkleind, maar zijn de “kernthema's” nog niet aan de orde gekomen.

In Sarajevo zijn gisteren twee verpleegsters om het leven gekomen bij de explosie van een mortiergranaat bij het belangrijkste ziekenhuis van de stad. Bij de explosie van de granaat - een van de vijf die gisteren vanuit de heuvels bij Sarajevo op het ziekenhuis werden afgevuurd - werd een muur van het ziekenhuis ingedrukt en werden de verpleegsters bedolven.

Het Bosnische ministerie van onderwijs heeft besloten volgende week op te houden met het geven van onderwijs in de Bosnische hoofdstad. De maatregel is genomen met het oog op de extreme kou en het gevaar waaraan leerlingen worden blootgesteld bij de voortdurende beschietingen van de stad. De meeste schoolgebouwen werden al langer niet meer voor het geven van onderwijs gebruikt: ze zijn, voor zover ze niet zijn verwoest, door militairen overgenomen. Onderwijs werd echter wel nog twee tot drie uur per dag in schuilkelders gegeven. (Reuter, AFP)