Kritiek op oproep allochtone jongeren

UTRECHT, 2 DEC. Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) te Utrecht heeft minister Hirsch Ballin (justitie) om opheldering gevraagd over een oproep aan buitenlandse jongeren.

Het gaat om een brief van de vreemdelingendiensten waarin jongeren van 12, 13 en 14 jaar wordt verzocht zich te melden voor een legitimatiebewijs. De oproep loopt vooruit op de wet op de legitimatieplicht die 1 juni 1994 van kracht wordt. Het NCB is boos dat nu alleen buitenlandse jongeren zijn aangeschreven. Volgens een woordvoerder van Justitie worden alle jongeren in het voorjaar geïnformeerd via een mediacampagne, maar kan je “buitenlandse jongeren zo niet bereiken”. Vandaar dat de vreemdelingendienst hen persoonlijk heeft aangeschreven, “al is dat niet altijd in de goede toon gebeurd”, erkent de woordvoerder. Sommige vreemdelingendiensten waarschuwden de kinderen dat “gevolgen voor het niet nakomen van deze afspraak geheel voor uw rekening zijn”.