KLM gaat prijzenslag aan met Lufthansa

ROTTERDAM, 2 DEC. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in navolging van de Duitse concurrent Lufthansa haar tarieven voor een aantal Europese bestemmingen fors verlaagd. Beide maatschappijen proberen via prijzenstunts hun vliegtuigen in de traditioneel slappe winterperiode beter gevuld te krijgen.

De KLM maakte de tarievendaling gisteren bekend nadat Lufthansa onverwacht haar tarieven had verlaagd. Beide maatschappijen adverteerden vanmorgen met paginagrote advertenties in enkele ochtendbladen. De KLM biedt zogenoemde eenheidstarieven aan op 27 verschillende Europese bestemmingen. Deze tarieven bedragen 239 gulden voor retourvluchten naar negen Duitse luchthavens en 475 gulden voor retourvluchten naar verder gelegen bestemmingen. Lufthansa biedt vluchten vanaf Schiphol naar Duitsland voor 249 gulden aan. Vluchten van Amsterdam naar 46 andere bestemmingen in Europa kosten 449 gulden bij de Duitse maatschappij.

De aanbiedingen van beide maatschappijen zijn gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo gelden de lage KLM-tarieven alleen voor de periode tussen 27 december 1993 en 27 maart 1994. Passagiers die gebruik willen maken van de lage tarieven moeten hun vliegticket bestellen voor het eind van het jaar. Verder dient in het reisschema van de passagiers met een voordeelticket de nacht van zaterdag op zondag te zijn opgenomen. Volgens de woordvoerder van de KLM kan het prijsvoordeel voor passagiers door deze actie oplopen van 84 gulden tot maximaal 838 gulden per retourvlucht.

Het Duitse Lufthansa liep eerder dit jaar al voorop met prijsverlagingen nadat per 1 januari van dit jaar als gevolg van de liberalisering van de Europese luchtvaart de tarieven op lijndienstvluchten in Europa waren vrijgegeven. Destijds werd de prijzenstunt van Lufthansa gevolgd door de KLM, British Airways en SAS. De volledige liberalisering van het luchtruim, waarbij de maatschappijen toestemming krijgen om vluchten te verzorgen tussen twee bestemmingen die beide geen deel uitmaken van de eigen thuismarkt, gaat pas in 1997 in.