Japanse beurs speculeert op stimuleringsplan

TOKIO, 2 DEC. Berichten vandaag in de Japanse media dat het kabinet van premier Morihiro Hosokawa begin volgende week met een nieuw, grootscheeps stimuleringsplan zou komen, deden de beurskoersen opnieuw omhoog schieten.

De Nikkei, het koersgemiddelde van de 225 toonaangevende fondsen op de Beurs van Tokio, stond aan het eind van de ochtend 760 punten (4,45 procent) hoger dan de slotkoers van gisteren. Maar toen duidelijk werd dat een datum nog helemaal niet vaststond en dat het wel eens lippendienst kon wezen, gaf de Nikkei op de nog altijd nerveuze beurs weer aanzienlijk prijs om ten slotte 333 punten (1,95 procent) hoger te sluiten.

Het nieuwe stimuleringsplan zou volgens de berichten een verdere discontoverlaging door de centrale bank bevatten met een half punt tot 1,25 procent, een grote verlaging van de inkomstenbelasting en extra overheidsinvesteringen.

Van verschillende kanten werd vandaag gelekt naar de media, waarbij de grootste voorstander van stimulering, het ministerie van internationale handel en industrie, openlijk toegaf dat aan een nieuw plan wordt gewerkt. Waarnemers sloten niet uit dat de bureaucraten van dit ministerie via de media oorlog voerden met hun tegenhangers op het ministerie van financiën, die zich traditioneel met hand en tand verzetten tegen elke vorm van stimulering.

Premier Hosokawa heeft eerder deze week gezinspeeld op een belastingverlaging waartoe pas in januari zou worden besloten. In de krantencommentaren wordt het kabinet al dagenlang gesommeerd met krachtige maatregelen te komen om het herstel van de economie, die dreigt af te glijden naar een diepe recessie, af te dwingen.