ING op Damrak naar jaarrecord door stijging winst

AMSTERDAM, 2 DEC. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers vanmorgen gematigd gereageerd op de kwartaalcijfers van de bankverzekeraar Internationale Nederlanden Groep (ING). Het aandeel ING steeg naar een nieuw jaarrecord op 86,70 gulden.

AMSTERDAM ING maakte vanmorgen bekend in de eerste negen maanden van het jaar een nettowinst te hebben geboekt van 1,39 miljard gulden, tegen 1,25 miljard vorig jaar in dezelfde periode. Voor geheel 1993 werden de verwachtingen vanmorgen naar boven bijgesteld. De koers van het aandeel ING schoot naar een nieuw jaarrecord op 86,70 gulden, 70 cent cent hoger dan het vorige jaarrecord op 86 gulden. Rondom het middaguur vlakte de koers een dubbeltje af op 86,60 gulden door winstnemingen, nog altijd 1,10 gulden hoger dan het slot van gisteren. Eerder deze week was de bank-verzekeraar al op de cijfers fors vooruitgelopen.

ING was een van de opvallendste aandelen op een beurs die positief was gestemd zonder spectaculaire koersstijgingen. De EOE-index van de 24 meest actieve aandelen stond rondom het middaguur op 389 punten, 0,85 punten hoger dan gisteren en dichtbij het absolute record op 391,90 punten van vorige maand. Amsterdam volgde daarmee de Londense effectenbeurs waar de koersen vanmorgen verder omhoog gingen.

De grootste verliezers bij de hoofdfondsen waren de uitgevers Elsevier en VNU. Beide moesten 0,80 terug naar respectievelijk 160,40 gulden en 149,50 gulden. Philips won 80 cent op 38,60 gulden als reactie op de positieve berichten die gisteren bekend werden over de chipsdivisie van het elektronica-concern.

NEW YORK De beurs van New York heeft gisteren even mogen ruiken aan een nieuw record. De Dow Jones-index bereikte 's ochtends een maximale winst van 27 punten, één puntje boven het record van 3710,77 dat dateert van 16 november, maar moest 's middags weer terrein prijsgeven. Uiteindelijk sloot de beursbarometer 13,13 punten hoger op 3697,08.

De vriendelijke stemming op de aandelenmarkt werd voornamelijk veroorzaakt door de hogere obligatiekoersen. Beleggers putten moed uit positieve cijfers over de Amerikaanse economie. Met name de stijging van de index van Amerikaanse inkoopmanagers, van 53,8 punten in oktober naar 55,7 in november, stimuleerde de kooplust. Verder zorgde de vaste stemming op de Europese beurzen en in Tokio voor vertrouwen.

TOKIO Het krachtige herstel van de geplaagde effectenbeurs in Tokio heeft zich vandaag voortgezet onder invloed van berichten, dat de Japanse regering volgende week nieuwe maatregelen bekendmaakt om de economie te stimuleren. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 333,44 punten tot 17.458,75, een winst van bijna twee procent. De omzet trok aan tot een fors totaal van 470 miljoen aandelen.

De beurs leed vorige week en afgelopen maandag forse verliezen als gevolg van pessimisme over de ontwikkeling van de Japanse economie. Dinsdag begon een herstel, dat de Nikkei-index in drie dagen tijd deed stijgen met 1.380 punten ofwel 8,6 procent. Dit was te danken aan signalen dat de Japanse regering aanvullende maatregelen gaat nemen om de economie uit het slop te halen.