In Jemen ontvoerde Amerikaan vrij

SANA'A, 2 DEC. Een in Jemen ontvoerde Amerikaanse diplomaat is gisteravond na zes dagen door zijn kidnappers vrijgelaten.

De Jemenitische minister van binnenlandse zaken wilde niet zeggen of er toezeggingen zijn gedaan aan de ontvoerders in ruil voor de vrijlating. Ook de Amerikaanse ambassade kon of wilde geen nadere details over de voorwaarden van de vrijlating geven. De 52-jarige Mahoney werd vorige week donderdag in de hoofdstad Sana'a meegenomen door leden van de Jahm-stam. De ontvoerders eisten in ruil voor vrijlating van de Amerikaanse oliemaatschappij Hunt Oil een vergoeding voor het feit dat een oliepompstation en een pijpleiding van dit bedrijf in het gebied van de stam liggen. Hoewel het Jemenitische leger erop uitgestuurd was, is uiteindelijk besloten de voorkeur te geven aan een vreedzame oplossing van de kwestie, waarbij lokale stamleiders bemiddeld zouden hebben. Het gijzelen van mensen komt in de Jemenitische stammenconflicten vanouds veelvuldig voor. (Reuter, AP)