Geen publikatie van peilingen meer in Rusland

MOSKOU, 2 DEC. De Centrale Verkiezings Commissie in Rusland heeft de media verboden nog opinieonderzoeken te publiceren over de parlementsverkiezingen van volgende week zondag. Volgens de commissie, die twee maanden geleden door Boris Jeltsin werd ingesteld om de verkiezingen te organiseren, is het besluit in overeenstemming met de regels zoals die eerder door de president zijn afgekondigd.

“Maar hoe dan ook kan geen van de opiniepeilingen in ons land serieus worden genomen, want iedereen publiceert gewoon maar wat hij wil”, zo zei Parmen Sjinksjin van de verkiezingscommissie in een toelichting. “Iedereen kan een krant omkopen om een peiling te laten publiceren die hem uitkomt. Zwendel is het.”

Sjinksjins mening werd onderschreven door Aleksandr Oslon, directeur van de 'Stichting voor Opinieonderzoek', die onder andere door een gerespecteerd televisieprogramma wordt gebruikt. Oslon zei dat elk medium zijn cijfers gebruikt zoals het uitkomt. Zo voorspelde de krant Moskovski Komsomolets onlangs op basis van onderzoek van de stichting 37 procent van de stemmen voor de hervormingsgezinde partij van Jegor Gajdar. Moskovskije Novosti meldde op basis van hetzelfde onderzoek 26 procent en de Nezavismaja Gazeta 16 procent. Oslons bureau had 22 procent voorspeld.

In de peilingen van de afgelopen weken is het beeld naar voren gekomen van Gajdars partij Ruslands Keuze als winnaar, het blok rondom de radicale econoom Grigori Javlinski tweede, de communistische partij derde en de conservatief-democratische partij van Nikolaj Travkin vierde. Over de andere negen partijen betwijfelen de onderzoekers of ze de kiesdrempel van 5 procent halen.