EU-subsidies snijden in eigen vlees

ROTTERDAM, 2 DEC. De Europese Unie (EU) verspilt miljoenen ecu's door tegelijkertijd Europese en Afrikaanse veehouders te subsidiëren. Dit schrijft de overkoepelende Europese ontwikkelingsorganisatie 'Eurostep' in een vandaag verschenen rapport.

Inferieur Europees diepvriesvlees, dat door de subsidies kunstmatig laag geprijsd is, verdringt in Westelijk Afrika vers vlees uit de Sahellanden van de markt. Daardoor gaan lokale boeren in landen als Mali en Burkina Faso failliet, die dezelfde EU met miljoenen ecu's uit een ontwikkelingsfonds juist steunt bij de vleesproduktie.

Veel vleessubsidies worden volgens Eurostep bovendien ten onrechte toegekend, omdat het Europese vlees voornamelijk uit vet blijkt te bestaan, waarvoor geen subsidie beschikbaar is. De Europese Unie heeft de subsidies in juni met twintig procent verlaagd om het probleem aan te pakken, maar het Europese vlees is nog steeds veel goedkoper dan het Afrikaanse. Het Eurostep-rapport pleit voor verdere reductie van de subsidies met dertig procent en voor meer samenhang in het Europese beleid.

De Sahellanden zijn traditioneel de grootste leveranciers van rundvlees aan de kuststeden van West-Afrika. Boeren uit Mali en Burkina Faso brengen hun koeien levend per trein, truck of lopend naar de grote kuststeden om ze te laten slachten. Als gevolg van de Europese exportsubsidies kunnen ze hun vee echter aan de straatstenen niet meer kwijt. Sinds de subsidies midden jaren tachtig werden ingesteld verzevenvoudigde de import van Europees vlees in West-Afrika naar 50.000 ton. Volgens het rapport komt dit neer op de helft van de totale vleesconsumptie in Ivoorkust, Ghana, Togo en Benin.

Het Europese handelsbeleid rijdt het Europese hulpbeleid in de wielen. De EU besteedt jaarlijks miljoenen ecu's om de veeboeren in de Sahel te ondersteunen. Pogingen om de produktie van de Afrikaanse boeren te vergroten werken echter averrechts omdat ze hun vlees niet meer kwijtraken. Daardoor groeien de kuddes, wat weer zorgt voor overbegrazing van weiden en voorwoestijnvorming. De Europese Commissie heeft zo haar eigen manier om iets aan het probleem te doen: zij heeft een bijdrage aan een project voor veeboeren in het noorden van Benin opgeschort tot het land de import van gesubsidieerd Europees vlees aan banden legt.

Ivoorkust, de belangrijkste vleesmarkt in West-Afrika, heeft een heffing ingesteld op Europees vlees, waarmee het de import daarvan enigszins heeft weten te verkleinen. De heffingen worden echter omzeild doordat handelaren het vlees aan Ghana of Benin verkopen en vervolgens over land naar Ivoorkust smokkelen. Als deze maand in het kader van de GATT-onderhandelingen een overeenkomst voor liberalisering van de wereldhandel wordt gesloten, kan Ivoorkust de heffingen wel weer vergeten. Als GATT-lid moet Ivoorkust dan alle protectiemaatregelen in tien jaar tijd terugbrengen tot het niveau van 1990, dat wil zeggen, tot nul.