Dakloze dood na weigeren opname door ziekenhuis

ROTTERDAM, 2 DEC. De Rotterdamse politie stelt een onderzoek in naar de dood van de 46-jarige dakloze E. Jerez. De man overleed vrijdagavond in het opvanghuis voor daklozen Havenzicht, mogelijk aan een verwaarloosde longontsteking. Jerez was eerder die dag bij ziekenhuis Dijkzigt binnengebracht, maar kwam daar niet in aanmerking voor opname.

Vrijdagmiddag vond personeel van de Rotterdamse gezondheidsdienst (GGD) de verkleumde zwerver op straat. Hij werd onmiddellijk naar de EHBO-post van ziekenhuis Dijkzigt gebracht. Volgens het GGD-rapport was de man onderkoeld, ondervoed, gewond aan zijn knie en verkeerde hij in “deplorabele toestand”. In het Dijkzigt werd de man onderworpen aan een kort onderzoek en even later weer op straat gezet. Volgens het ziekenhuis zag de behandelend arts geen medische noodzaak tot opname. Bij de uitgang van het ziekenhuis aan de Westzeedijk zakte hij enkele minuten later ineen.

Om kwart over zes 's avonds werd Jerez daar gevonden door politiesurveillanten. De hevig bibberende zwerver werd naar bureau Eendrachtsplein gebracht en in een deken gerold. Politie-arts Cremers constateerde dat de man te ziek was om in een politiecel te houden. Het lukte de politie echter niet de man in een ziekenhuis te plaatsen. De verpleegafdeling van pension Havenzicht had nog wel plaats. Toen hij daar rond elf uur met een ambulance werd binnengebracht, constateerde een huisarts dat de man zijn toestand kritiek was. Tien minuten later overleed Jerez.

Niet bekend

Volgens woordvoerder W. Dekker van ziekenhuis Dijkzigt blijkt uit intern onderzoek dat de behandelend arts aanvankelijk geen medische noodzaak tot opname zag. “Een dergelijke verwaarloosde longontsteking kan zeer snel opkomen”, aldus Dekker. Wel erkent hij dat “de arts niet de juiste beslissing heeft genomen.”

Ziekenhuis Dijkzigt had in elk geval moeten zorgen dat de man naar een opvanghuis voor daklozen werd vervoerd. Dekker: “Daarvoor hebben we een vaste procedure en die is in de hectiek van de situatie niet nagevolgd. Het Dijkzigt zit vlak bij de tippelzone voor heroïneprostituées. We verwijderen regelmatig verslaafden en daklozen die in het toilet of de wachtkamer proberen te slapen. Zeker bij dit koude weer.” Het ziekenhuis is van de affaire “erg geschrokken” en zal de regels voor de opvang van dak- en thuislozen opnieuw aanscherpen, aldus de woordvoerder.