China breekt de onderhandelingen over Hongkong af

PEKING, 2 DEC. China heeft verklaard dat de aankondiging van de gouverneur van Hongkong om zijn wetsontwerp tot gedeeltelijke hervorming van het kiesstelsel bij de Wetgevende Raad van de kroonkolonie in te dienen, het einde betekent van de Chinees-Britse onderhandelingen.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken Wu Jianmin zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat China vanaf het begin van de onderhandelingen in april duidelijk had gemaakt, dat als de Britten tot unilaterale actie zou overgaan zonder een akkoord, de onderhandelingen zouden worden afgebroken.

Het wetsontwerp, dat volgende week zal worden gepubliceerd, is een sterk afgezwakte versie van Pattens oorspronkelijke plannen. Het behelst slechts verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd tot 18, afschaffing van benoemde zetels in deel- en wijkraden en invoering van het districtenstelsel, waarbij niet op een partij, maar op personen gestemd wordt. Dit verlaagt de kansen voor pro-China kandidaten om zetels te winnen.

Wen Wei Po, een van de communistische dagbladen van Hongkong meldde vandaag dat China het werk van het 'Voorbereidend Comite voor de Speciale Administratieve Regio', de titel voor Hongkong na 1997, zal intensiveren. Velen vrezen dat dit comité zich tot een schaduw-regering zal ontpoppen dat het Britse bestuur de resterende drie en een half jaar zal ondermijnen.