Cervantesprijs voor Miguel Delibes (74)

MADRID, 2 DEC. De Cervantes-literatuurprijs, de meest prestigieuze prijs voor Spaanstalige literatuur, is gisteren toegekend aan de Spaanse schrijver en journalist Miguel Delibes (74). Hij kreeg de prijs voor zijn omvangrijke oeuvre, waarvan als bekendste boeken gelden Cinco horas con Mario en Los santos inocentes. Het laatste boek werd eerder verfilmd door de Spaanse regisseur Mario Camus en behoorde tot de prijswinnaars op het filmfestival in Cannes.

Delibes won de prijs in een sterk veld van mededingers. Genomineerd waren dit jaar 38 Spaanse en Zuidamerikaanse auteurs waaronder Mario Benedetti, Mario Vargas Llosa en Nobelprijswinnaar José Camilo Cela. Delibes, die onder meer verbonden is aan het behoudende Spaanse dagblad ABC, begon zijn carriëre in 1941 als cartoonist bij het blad El Norte de Castilla. In 1963 nam hij als journalist ontslag na jarenlange strubbelingen met de censuur onder het bewind van generaal Franco.

Inmiddels had hij naam gemaakt als schrijver. Zijn eerste roman, La sombra del cypres es alargada, won in 1947 de Spaanse Nadal-literatuurprijs. Centrale thema's in zijn werk zijn de oorlog, herinneringen aan zijn jeugd in zijn geboorteplaats Vallodolid, de dood en eenzaamheid. Zijn oeuvre bestaat inmiddels uit een twintigtal boeken, waarvan de laatste (Señora de rojo sobre fondo gris) twee jaar geleden verscheen. Daarnaast publiceerde hij een groot aantal essays en enkele toneelstukken.

    • Steven Adolf