Boeing brengt produktie verder omlaag

SEATTLE, 2 DEC. Het Amerikaanse Boeing moet de produktie van de types 737 en 747 in 1994 verder verminderen als gevolg van de recessie in de luchtvaart. De maatregel maakt het ontslag nodig van tweeduizend tot drieduizend werknemers.

Dit heeft 's werelds grootste vliegtuigproducent gisteren bekendgemaakt. “Totdat meer klanten in een positie zijn nieuwe vliegtuigen te bestellen, moeten we onze produktie verminderen, hoe pijnlijk dat ook is voor onze werknemers, leveranciers en onze gemeenschap,” aldus een verklaring van Boeing. Boeing zei dat de produktie van de 737 wordt verminderd van 10 per maand op dit ogenblik tot 8,5 per maand in november 1994. Van de 747-400 (de lange versie van de jumbo) zullen vanaf februari 1994 nog 3 exemplaren per maand worden geproduceerd. Vanaf januari 1995 gaat het aantal naar 2 per maand. Op dit moment worden nog 5 exemplaren van de 747-400 geproduceerd. Bij Boeing werken 139.000 mensen. Begin dit jaar maakte de vliegtuigfabrikant bekend dat tot midden 1994 zo'n 20 procent van de arbeidsplaatsen zal verdwijnen. De nu aangekondigde produktievermindering gaat twee- tot drieduizend arbeidsplaatsen kosten. (Reuter)