'Bij Falklands liggen grotere olievelden dan in Noordzee'

LONDEN, 2 DEC. Rondom de Falkland-eilanden, in 1982 nog het toneel van een felle oorlog tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk, kan zich een oliereservoir bevinden van een grotere omvang als onder de Noordzee. Dat heeft Phil Richards, expert van het Britse Geologisch onderzoeksbureau gisteren meegedeeld na een studie van recente gegevens van seismisch onderzoek in het gebied van de Falklands.

Volgens Richards “lijkt het potentieel voor het vinden van olie rondom de eilanden zeer groot”. De geologie van het gebied is vergelijkbaar met die van de Noordzee, zei Richards, maar gezien de tijd die nodig is voor exploratie en proefboringen acht hij het onwaarschijnlijk dat de produktie vóór het jaar 2005 op gang kan komen. Oliemaatsachappijen die geïnteresseerd zijn, moeten eerst concessies en vergunningen aanvragen, en deze moeten door de overheid worden toegwezen eer de exploratie kan beginnen. Daarna begint de periode van proefboringen die nodig zijn om precies vast te stellen hoe groot de omvang is van mogelijke reserves en waar produktie-platforms in zee moeten worden geplaatst. “De enige manier om te bewijzen dat er veel olie in de omgeving van de Falklands zit, is door proefboringen te doen”, aldus Richards.

Het vermoeden van grote oliereserves bij de Falklands was een van de redenen voor Argentinië om elf jaar geleden de eilanden te bezetten en de souvereiniteit over dit Britse gebied op te eisen. (Reuter)