Winstcijfers Dell Computer verrassen

Dell Computer maakte bekend dat in het per 1 november geëindigde drie-maandsperiode een winst is behaald van 12 miljoen dollar.

Dit betekent dat de Amerikaanse computerleverancier zich buiten verwachting snel heeft hersteld uit de verliessfeer in een voorgaande kwartaal. De positieve cijfers kwamen voor de beurs onverwacht. De meeste analisten gingen er van uit dat het herstel langer op zich zou laten wachten.

Wall Street reageerde gisteren met 12 procent koerstijging. Het aandeel liep met 3 dollar op tot 27

Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, toen 28,6 miljoen dollar werd verdiend, liet Dell weliswaar een winstdaling van 60 procent zien, maar dat deerde de beurs niet.

Vergeleken met een jaar geleden kwam de omzet over de afgelopen drie maanden 33 procent hoger uit op 757,3 miljoen dollar. Dit mede dank zij een toename van de levering van computerapparatuur aan de overheid.

Dell heeft enkele tegenvallende perioden achter de rug als gevolg van de scherpe concurrentie op de markt voor pc's, groeistagnatie in met name Europa en vooral ook door tegenvallers bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie schootcomputers (notebooks).

Dell Computer ontwerpt, fabriceert en verkoopt personal computers en notebooks. De thans 28-jarige topman Michael Dell begon het bedrijf in 1984 op 19-jarige leeftijd. Het is thans de op vier na de grootste verkoper van personal computers in de wereld. Dit jaar verwacht Dell een hogere omzet te behalen en denkt dat die 50 procent hoger zal uitkomen dan de 3 miljard dollar van vorig jaar.