Vijfhonderd arrestaties bij ongeregeldheden in Zweden

STOCKHOLM, 1 DEC. De Zweedse politie heeft gisteren bijna vijfhonderd mensen gearresteerd in verband met ongeregeldheden rondom de herdenking van de sterfdag van de Zweedse koning Karel VII, die overleed in 1718. De meeste arrestanten, voor het merendeel Zweedse en Deense jongeren, zijn na enige tijd weer vrijgelaten.

Zweedse nationalisten vieren traditioneel op 30 november de dood van Karel VII met kransleggingen bij diens standbeelden in Stockholm en Lund. De koning gaf leiding aan de Zweedse expansiedrang in de achttiende eeuw en voerde oorlog tegen Denemarken, Rusland en Noorwegen.

De politie, die gisteren met meer dan 2.000 man paraat was en uitgerust was met honden en wapenstokken, had de gebruikelijke demonstraties verboden uit vrees voor ongeregeldheden. Dat verbod werd later door het regionale bestuur in Lund en de nationale regering in Stockholm opgeheven.

In Stockholm kwam het tot botsingen tussen de politie en skinheads die 'Sieg heil' roepend door de stad trokken en ruiten ingooiden van winkels in het centrum. Ze werden door de politie afgevoerd naar een plaats buiten de stad, vanwaar ze terug moesten lopen.

In het zuidelijke Lund, enkele kilometers ten noorden van Malmö, waren ook zo'n vijfhonderd linkse Deense jongeren die voor moeilijkheden zorgden. Zeker vier demonstranten raakten ernstig gewond bij botsingen met de politie. De jongeren gooiden met sneeuwballen, flessen en stenen naar de politie, die daarop haar toevlucht zocht in massale arrestatie van de relschoppers. (AP)