Twee doden, lange files en aanrijdingen door ijzel en sneeuw

DRIEBERGEN, 1 DEC. Door de plotseling opgetreden gladheid hebben gisteren twee mensen het leven verloren. Het verkeer had gisteren tijdens de avond- en ochtendspits hinder van sneeuw en ijzel. Er hadden tientallen aanrijdingen plaats. Vanochtend tussen half negen en negen uur stond er volgens een woordvoerder van de Verkeersdienst in Driebergen 140 kilometer file. Dat is zestig kilometer meer dan gebruikelijk.

Niet bekend

Rijkswaterstaat is vannacht met sneeuwschuivers en strooiauto's uitgerukt om de belangrijkste doorgaande wegen vrij te maken. Dit heeft niet kunnen voorkomen dat vanochtend grotere files ontstonden dan normaal. Volgens een woordvoerder van de Verkeersdienst waren er niet meer stremmingen dan gewoonlijk, maar waren de gebruikelijke files langer. De spits is tegen de verwachtingen van de Verkeersdienst in niet op een eerder tijdstip begonnen. Er deden zich enkele, volgens de woordvoerder, niet-ernstige aanrijdingen voor.

De dienst in Driebergen houdt er rekening mee dat in de loop van vandaag nog problemen ontstaan door de mist die uit zuidwestelijke richting binnentrekt. Vooralsnog deden zich geen ongevallen voor. Het openbaar vervoer had nauwelijks last van de weersomstandigheden.

Ook elders in Europa waren er problemen als gevolg van de weersomstandigheden. In Frankrijk werden in het noorden wegen afgezet door de politie. De luchthavens Orly en Charles de Gaulle in Parijs werden gesloten. België werd in de avonduren getroffen door zware sneeuwval. De luchthaven Zaventem bij Brussel moest worden gesloten, waardoor onder meer het vliegtuig van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher moest uitwijken. In de Belgische hoofdstad waren enkele wijken voor het verkeer volledig ontoegankelijk geworden. Het vliegverkeer van en naar Nederland had weinig of geen hinder. Op Schiphol werd dinsdag al het beschikbare materieel ingezet om gladheid op de landings- en startbanen tegen te gaan.