Tokio en New York wakkeren kooplust op het Damrak aan

AMSTERDAM, 1 DEC. Aantrekkende koersen in Tokio en New York zorgden vanochtend voor een euforie-stemming op het Damrak. Ook de kans op een renteverlaging in Duitsland wakkerde de kooplust aan. Tegen het middaguur was de EOE-index met 6,20 punten gestegen naar 389,66 punten.

AMSTERDAM De Amsterdamse beurs reageerde vanochtend nauwelijks op een ogenschijnlijk interessante order van Ballast Nedam voor 240 miljoen in Canada, waar het bedrijf gaat meehelpen aan de bouw van een brug van 1,18 miljard. Ballast Nedam is door de samenwerking met British Aerospace weliswaar niet genoteerd aan de beurs, maar fusiepartner Boskalis wel. Twee maanden geleden maakten Balast Nedam en Boskalis de plannen bekend een nieuw bouw- en baggerconcern uit de grond te stampen met een gezamenlijke omzet van 3,4 miljard gulden. De bedrijven kunnen niet alleen havens, kanalen en kusten uitbaggeren, maar zij kunnen daarnaast ook kademuren, damwanden en bruggen plaatsen.

Niettemin bestaat er zowel in vakbonds- als beleggerskringen twijfel of beide concerns op bepaalde onderdelen wel goed bij elkaar passen. Dat vertaalde zich vanochtend in de koers van Boskalis die na het goede nieuws over partner Ballast Nedam met drie dubbeltjes naar 45,80 gulden maar mondjesmaat steeg. Maar tegen het einde van de ochtend stond Boskalis alweer op vier dubbeltjes verlies (45,10 gulden). “Sommige projecten zien er ogenschijnlijk aardig uit, maar blijken in de praktijk vaak veel minder interessant”, vertelde een handelaar vanochtend. “Dat is Ballast Nedam met een soortgelijk project als in Canada al eens overkomen in Denemarken. Dat zijn zaken die beleggers niet zo snel vergeten.”

Bij de uitgevers lag Elsevier prima in de markt. Buitenlandse belangstelling zorgde ervoor dat de koers met 4,1O gulden aantrok naar 160,40 gulden. VNU plakte 3,30 aan de koers vast op 151 gulden en Wolters Kluwer steeg 3,20 gulden naar 108,80.

Unilever was ook een grote stijger, 3,50 gulden naar 218. Koninklijke Olie zette het herstel van gisteren onverminderd voort en noteerde een rijksdaalder beter op 197,20 gulden.

NEW YORK Wall Street werd gisteren beheerst door het toenemende vertrouwen van de Amerikanen in hun economie. De obligatiemarkt werd echter gekweld door inflatiezorgen. De koersen gingen aanvankelijk flink omlaag. De fluctuaties op de obligatiemarekt beperkten bovendien de stijging van de aandelenkoersen, vooral bij rentegevoelige fondsen. Niettemin steeg de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen met 6,15 punten naar 3683,95 punten.

Op de valutamarkt in New York stond de dollarkoers tegen het slot van de handel op 1,9240 gulden na een slotkoers van 1,9250 gulden in Amsterdam.

TOKIO In Tokio schoot de Nikkei-index voor 225 aandelen omhoog met 718,77 punten naar 17.125,31 punten. Gisteren was de de Nikkei-index al gestegen met 328 punten zodat het forse verlies van maandag (648 punten) binnen twee dagen weer ruimschoots werd gecompenseerd.