Specialist wil weer operatie; Van Basten op bezoek bij arts in Barcelona

ROTTERDAM, 1 DEC. In een nieuwe poging het herstel van zijn al elf maanden geblesseerde rechterenkel te bevorderen, heeft Marco van Basten zich in Barcelona gewend tot de Catalaanse orthopeed dr. Antonio Viladot. De specialist acht, net als zijn voorgangers dr. Marti en dr. Martens, een operatie noodzakelijk. Viladot zou zijn bevindingen en conclusies op papier zetten en die vandaag naar AC Milan faxen. Pas na overleg met clubarts dr. Tavana en de andere medische begeleiders van Van Basten zal worden besloten om de operatie daadwerkelijk te laten uitvoeren. In dat geval is de spits drie tot zes maanden uit de roulatie. De deelneming van Van Basten aan het WK, dat op 17 juni begint, wordt dan uiterst twijfelachtig.

Van Basten bracht een bezoek aan de praktijk van Viladot op advies van Johan Cruijff, met wie hij regelmatig contact onderhoudt en die hij deze week opzocht in Barcelona. Cruijff liet voor het consult zelfs de training van zijn team lopen. Dat veroorzaakte uiteraard onmiddellijk kritiek in de Spaanse media, die hem ervan verdenken nu al bezig te zijn met het Nederlands elftal en het WK. Van Basten verklaarde echter dat het initiatief van Cruijff puur als een vriendendienst moet worden gezien. Feit is echter wel dat Cruijff binnen enkele weken moet bekendmaken of hij Oranje zal begeleiden in de Verenigde Staten. Hoewel hij steeds heeft beweerd dat zijn besluit niet afhangt van het beschikbare spelersmateriaal, zal het voor hem van belang zijn dat Van Basten en niet bijvoorbeeld Ronald de Boer in de spits van het Nederlands elftal staat bij het WK.

Het bezoek aan de chirurg Viladot, die ook Bakero van FC Barcelona aan zijn enkel opereerde, komt enkele dagen nadat de Belgische orthopeed dr. Marc Martens Van Basten drie maanden rust heeft voorgeschreven. In deze periode is het revalidatieproces volledig stil komen te liggen. Van Basten mag alleen nog fietsen, waardoor de enkel niet wordt belast. Bij de trainingen op Milanello behield hij de laatste weken klachten bij het scharnieren van zijn enkel. Als het gewricht in een andere stand kwam dan negentig graden, bijvoorbeeld bij het afzetten, had hij zoveel pijn dat van een terugkeer op het hoogste niveau voorlopig geen sprake kan zijn. Hoewel Viladot gisteren geen diagnose wilde prijsgeven, kan dit duiden op onvoldoende aanwas van natuurlijk kraakbeen tussen het onderbeen het spronggewricht. Daardoor schuren twee botten over elkaar en dat geeft een pijnlijk gevoel. Dr. Martens heeft op 9 juni geprobeerd de glijvlakken via arthroscopie te conditioneren. De aangroei van het pseudokraakbeen en de kwaliteit daarvan is medisch echter niet te bevorderen.

Van Basten en zijn medische begeleiders, onder wie fysiotherapeut Ted Troost en de clubarts van Milan dr. Tavana, staan voor een dilemma. De patiënt zelf voelt er weinig voor weer onder het mes te gaan. Uitgangspunt blijft dat de 29-jarige spits, Europese voetballer van het jaar 1992, terugkeert aan de top. Daarvoor is hij bereid het wereldkampioenschap aan zich voorbij te laten gaan. Milan heeft onlangs in een gesprek opheldering gevraagd over het trage herstel. Want ook bij de club van Silvio Berlusconi wordt men ongeduldig.