Sjirov komt in de halve finale tegen Ivantsjoek te laat tot bezinning

TILBURG, 1 DEC. Na de als eerste geplaatste Anatoli Karpov is het ook de nummer twee Vassili Ivantsjoek gelukt door te dringen tot de finale van het Interpolis knock-out-toernooi. In de barrage van de halve finale ondervond de Oekraïener weinig tegenstand van de onstuimige Alexei Sjirov, die zichzelf in zijn eerste ervaring met de Fischer-klok op jammerlijke wijze voorbij rende en pas weer tot bezinning kwam toen het te laat was.

Toch kunnen de finaleplaatsen van de nummers één en twee worden gezien als een flinke steun in de rug voor het gebruik van de Fischer-klok in de barrages. De invoering van het knock-out systeem heeft in de schaakwereld steeds bloot gestaan aan veel kritiek van spelers, die vonden dat ze in een kermisachtige loterij waren terecht gekomen. De rapidpartijen met de traditionele klok maakten zoveel onverwachte slachtoffers, dat slechts zelden een topfavoriet tot de eindstrijd doordrong. Dergelijke ongelukkige slippartijen zijn dit keer in Tilburg uitgebleven.

Alleen Alexei Sjirov, die de knock-out formule vanaf het eerste uur fel heeft bekritiseerd, ziet er nog steeds de charme niet van in. Met een rood hoofd brieste hij na zijn uitschakeling: “In ieder geval heb ik niet met schaken verloren, maar met deze onzin. Het lijkt me het verstandigste om me in de naaste toekomst verre te houden van dit soort evenementen.”

Nog verstandiger zou het zijn als Sjirov de schuld bij zichzelf zocht. Zijn onnozele nederlaag in de eerste partij weet hij aan zijn onervarenheid met de nieuwe klok, maar die had daar toch weinig mee te maken. Als een aangeschoten caféschaker offerde de impulsieve Let uit de losse pols een pion en een stuk voor aanvalskansen, die in de verste verte niet bestonden. Wellicht realiseerde hij zich in de pauze tussen de partijen alsnog dat het verschil tussen de derde en de tweede prijs dertig duizend gulden bedroeg. Gedecideerd spelend bracht hij Ivantsjoek met fraai drukspel zwaar in verlegendheid, maar de beslissende klap bleef uit.

Het was een trieste afgang voor de grootste smaakmaker van het toernooi. Zijn enige troost waren de gewonnen Elo-punten die hem per 1 januari met een rating van 2715 net voor Ivantsjoek de vierde speler in de wereld zullen maken. Na Kasparov, Karpov en Anand. Terwijl Sjirov zijn gram en zelfverwijt stond te spuien, wandelde Ivantsjoek in zichzelf gekeerd de speelzaal uit. Het gaat de eerste bordspeler van de Oekraïne voor de wind. Met een score van 6 uit 8 hielp hij zijn land verleden maand in Luzern aan de zilveren medailles op het WK voor teams. Ook in Tilburg straalt hij grote kracht uit. Karpov had moeilijk een zwaardere tegenstander kunnen treffen. De grootmeester uit Lvov is in vorm en zal er fel op gebrand zijn in de finale een aantal schampere opmerkingen te wreken, die Karpov in het verleden aan zijn adres maakte.

Ivantsjoek voelt zich fijn als het schaken goed gaat en dat was hem aan te zien. Als in trance en een beetje knijpend met de ogen liep hij licht schommelend naar de garderobe. Afwezig knikte hij naar een aantal onbekenden. Hij trok met mechanische bewegingen zijn jas aan, zette zijn bontmuts op, en stapte nog steeds braaf knikkend als een oppassende scholier de lift in.

    • Dirk Jan ten Geuzendam