Serviërs wijzen landkaart van moslims van de hand; Bosnië-overleg in impasse

GENÈVE/ROME, 1 DEC. Het Bosnië-overleg in Genève is gisteren, één dag na de hervatting, alweer in een impasse geraakt over de door de moslims - en de EU- en VN-bemiddelaars - van de Serviërs geëiste territoriale concessies aan de moslims.

Na afloop van het beraad uitte Muhamed Sacirbey, de Bosnische VN-vertegenwoordiger, zich pessimistisch over de kansen op een vergelijk. “Ik denk dat we in een kritieke fase zitten. We kunnen best op een mislukking afstevenen”, aldus Sacirbey.

De moslims hebben het vredesplan van de EU- en VN-bemiddelaars Owen en Stoltenberg eerder afgewezen omdat de Bosnische Serviërs hun te weinig territoriale concessies hadden gedaan. Ze eisten en eisen 3,2 procent meer grondgebied op dan de Serviërs willen afstaan. De moslims overlegden gisteren een landkaart met hun eisen. Volgens Sacirbey was deze kaart in overeenstemming met het vredesplan van Owen en Stoltenberg.

De leider van de Bosnische Serviërs, Karadzic, wees het moslim-voorstel echter direct van de hand. Hij sprak van een “overdreven landkaart”, die voor de Bosnische Serviërs onaanvaardbaar is. Karadzic sloot echter een “eerlijk compromis” niet uit.

De premier van Bosnië, Haris Silajdzic, speelde de bal gisteren richting Europese Unie, die vorige maand de Serviërs een geleidelijke opschorting van de sancties in het vooruitzicht stelde in ruil voor de territoriale concessies. “Ons is gevraagd hier te komen. Ons is gezegd: wilt u een vredesakkoord ondertekenen als we aan uw eisen voldoen? We hebben ja gezegd. Maar nu is het probleem dat we geen vooruitgang zien.”

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gisteren op het overleg van de Europese Veiligheidsconferentie in Rome een verdubbeling van het aantal humanitaire hulpvluchten op Bosnië aangekondigd om de nood de komende winter te helpen lenigen. Met die verdubbeling is een bedrag van 150 miljoen dollar gemoeid. Het aantal vluchten, waarbij Hercules-transportvliegtuigen voedsel boven Bosnië afwerpen, komt met de maatregel op twaalf per dag.

De Europese Unie beloofde gisteren voor de komende winter extra voedselhulp ter waarde van twintig miljoen dollar ter beschikking van vluchtelingen in ex-Joegoslavië te stellen. Daarmee komt het bedrag dat de EU dit jaar voor humanitaire doeleinden in ex-Joegoslavië ter beschikking stelt op 448 miljoen dollar. Van de extra toegezegde hulp gaat 55 procent naar vluchtelingen in Servië, 41 procent naar vluchtelingen in Bosnië en vier procent naar vluchtelingen in Hongarije. (Reuter, AP)