Ruw weer spelbreker bij aanvoer en verlading olie

ROTTERDAM, 1 DEC. De aanvoer van ruwe olie uit twee Noorse olievelden op de Noordzee kampt met problemen door het slechte weer. Volgens oliehandelaren loopt het verladen van olie al sinds zondag vertraging op. De tankers die van de velden rond de 300.000 vaten per dag vervoeren, zijn slecht in staat om op volle zee te veladen.

Ook de Russische olie-xport loopt schade op door het slechte weer. Door het slechte weer op de Zwarte Zee heeft Rusland alleen al in de maand november 1,5 miljoen ton olie minder kunnen uitvoeren. De vooruitzichten voor december zijn onzeker. Dit zei de Russische onderminister van Energie Anatoli Fomin vanmorgen tijdens een olieconferentie in Moskou. Fomin zei nog niets te weten van een voorgestelde exportbeperking door Rusland van 6 miljoen ton, om in de binnenlandse behoefte aan brandstof te voorzien, die door het slechte weer is gestegen. De aanvoerproblemen in Noorwegen en Rusland, samen met een licht aantrekkende vraag, hielden de olieprijzen vanmorgen redelijk stabiel. Brent-olie voor januari noteerde 14,47 dollar per vat, tegen een opening van 14,36 dollar. (Reuters)