'Operatie Overvol' groot succes

DEN HAAG, 1 DEC. De zeshonderd extra cellen waarvoor justitie in juni noodmaatregelen afkondigde, zijn bijna gevonden.

Eind dit jaar is 'Operatie Overvol' voltooid. De extra plaatsen zullen tot 1996 gebruikt worden. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Kosto van justitie. 'Operatie Overvol', waarbij het gevangeniswezen de capaciteit met 3 procent moest opschroeven, heeft inmiddels 350 extra plaatsen opgeleverd. De doelstelling 150 cellen voor vreemdelingenbewaring vrij te maken voor bewaring van verdachten van misdrijven, is bereikt. De noodmaatregel om politiecellen te gebruiken voor bewaring van verdachten, is niet gelukt. Het hoofdbureau van politie in Rotterdam heeft inmiddels 37 plaatsen geleverd. Gebruik van nog eens 100 politiecellen voor bewaring (tot de rechtszaak) in Amsterdam, Den Haag en Utrecht is in voorbereiding. Maar de meeste cellencomplexen op politiebureaus zijn ongeschikt.