'Onvoldoende informatie drugssmokkel Antillen'

ORANJESTAD, 1 DEC. Aruba wordt beschouwd als een belangrijk centrum voor doorvoer van drugs vanuit Zuid-Amerika naar Nederland en de Verenigde Staten, maar de justitie op het eiland krijgt nauwelijks informatie over drugsvangsten op Schiphol en in de Rotterdamse haven die van het eiland afkomstig zijn.

Daardoor kunnen justitie en politie op Aruba onvoldoende onderzoeken instellen om koeriers en drugshandelaars op te sporen. Dat zegt de hoofdofficier van justitie mr. J.H.M. Zwinkels van Aruba. Zwinkels pleit voor een “structurele informatiestroom” vanuit Nederland om op Aruba aan de bron “veel meer drugsgerelateerde criminaliteit te kunnen aanpakken”. Volgens de hoofdofficier zou het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hierbij, in samenwerking met de korpsen van de grote steden waar zich de drugsproblemen voordoen, een belangrijke taak kunnen vervullen.

De KLPD is in Nederland bij de regio-vorming in de politie-organisatie opgericht als 26ste korps. Volgens Zwinkels zou dit korps zeer geschikt zijn om de politie in de rijksdelen in de West bij te staan. “Dat zou uitstekend passen in de Rijkswet voor de bestrijding van de internationale georganiseerde criminaliteit waarover Nederland, de Antillen en Aruba overeenstemming hebben bereikt. Voor grote projecten krijgen we bijstand uit Nederland, maar voor kleinere onderzoeken, zoals drugszaken, verloopt de hulpverlening nog vrij moeizaam. Het kan veel beter”, aldus de hoofdofficier.

Zwinkels zegt dat de rijksdelen in de West met het onderzoek naar grote zaken als de financiële fraude met het luchthavenproject op Sint Maarten en de niet voltooide hotels op Aruba, waarbij Nederland steun verleent, “duidelijk laten zien dat het ons ernst is met de aanpak van de internationale criminaliteit”. Voor de aanpak van drugscriminelen wil hij een zelfde voortvarende aanpak.

Uit de stijging van de vermogenscriminaliteit, die blijkt uit inbraken in hotels en woningen en autodiefstallen op Aruba, concludeert Zwinkels dat er op het eiland ook sprake is van een toename van de drugsgerelateerde criminaliteit en het gebruik van drugs. Ondanks de controle op de luchthaven en de zeehaven van Aruba, waarbij regelmatig partijen hasj en cocaïne worden onderschept, is er sprake van een aanhoudende aanvoer. Politie en douane hebben de beschikking over vijf speurhonden die veel verdachte koffers en containers ontdekken. Dat heeft volgens Zwinkels geen aantoonbaar effect op de prijzen.