Maij niet zelf naar de rechter om lozen Maas

DEN HAAG, 1 DEC. Minister Maij-Weggen zal geen juridsche stappen ondernemen tegen Wallonië voor de vervuiling van de Maas. De minister zei gisteren in een mondeling overleg met de Tweede Kamer wel dat er “alom sympathie” is wanneer gedupeerde waterleidingbedrijven naar de rechter stappen.

Begin deze week kwamen door lozingen in Wallonië de chemicaliën di-isopropylether en pyridine in de Maas. Het Waterwinningsbedrijf Brabantse Biesbosch stopt door de verontreiniging morgen met de inname van Maaswater dat bestemd is voor drinkwater. Het waterwinningsbedrijf verwacht dat vrijdag de eerste golf vervuild water de Biesbosch bereikt.

Maij-Weggen noemde het niet verstandig om een andere lidstaat aan te klagen. “De regering onderhandelt momenteel in Parijs over de waterverdragen en als je dan een rechtszaak begint, zullen alle onderhandelingen direct worden stopgezet. Nu een rechtszaak beginnen is een domme tactiek die de bereidheid van de Walen om een schonere Maas te krijgen niet zal vergroten”, aldus de minister.

Maij-Weggen wees erop dat ze haar Waalse ambtgenoot opheldering heeft gevraagd in een brief. De oppositiepartijen VVD en GroenLinks vonden het sturen van alleen een brief niet genoeg. De VVD wil dat premier Lubbers zich met de zaak bemoeit omdat eerdere acties van Maij-Weggen geen resultaat hebben opgeleverd. De premier zou een “brief op poten” naar de Waalse regering moeten sturen. Ook wil de grootste oppositiepartij dat samen met het waterwinningsbedrijf Brabantse Biesbosch een rechtzaak wordt aangespannen tegen de vervuiler. Maij-Weggen zei dat voor de opsporing van de vervuiler de hulp van Wallonië nodig is. “De Waalse inspectie en politie zal achter de lozer aan moeten en ook daarom moeten we geen rechtszaak beginnen.”

Volgens de stichting Reinwater zouden de chemicaliën zijn geloosd door de Waalse mestfabrikant Prayon Rupel. Een woordvoerder van dit bedrijf ontkende eerder deze week dat zijn bedrijf verantwoordelijk is.