Libië maakt gebaar naar Frankrijk

NEW YORK, 1 DEC. Libië heeft zich gisteren bereid verklaard mee te werken aan voortzetting van het onderzoek naar de bomexplosie in een Frans passagiersvliegtuig boven Niger, waarbij in 1989 171 mensen om het leven kwamen.

De bekendmaking van de Libische stap viel samen met het van kracht worden van verscherpte sancties, die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft afgekondigd om het land te dwingen zowel twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie (1988, 270 doden) uit te leveren als mee te werken aan het Franse onderzoek. Libië heeft al eerder (vergeefse) pogingen gedaan op dergelijke wijze Frankrijk los te weken uit de anti-Libische coalitie met de VS en Groot-Brittannië.

De Franse rechter die het onderzoek naar deze zaak leidt is uitgenodigd zo spoedig mogelijk naar Tripoli te komen. De rechter, Jean-Louis Bruguière, is in antwoord op een voorgaande invitatie van Tripoli op een Frans oorlogsschip naar Libië gereisd. De Libische autoriteiten wilden hem echter op deze wijze niet ontvangen.

De Libische leider Moammar Gaddafi heeft de laatste weken herhaaldelijk onderstreept absoluut niet van plan te zijn de twee verdachten van 'Lockerbie' aan de VS of Groot-Brittannië uit te leveren. Het ziet er niet naar uit dat de verscherpte sancties op korte termijn verandering zullen brengen in zijn houding. De nieuwe sancties omvatten de bevriezing van Libische tegoeden in het buitenland - maar niet van nieuwe inkomsten uit de olie-export - samen met een verbod op de levering van bepaalde apparatuur voor de Libische olie-installaties. Libië heeft echter ruim de tijd gehad om zijn tegoeden veilig te stellen, en zijn olie-export zal voorlopig ook weinig last ondervinden van de nieuwe strafmaatregelen. Er was al een wapenembargo tegen Libië van kracht, plus een verbod van en naar het land te vliegen. (Reuter, AFP)