Lease een lot en win een miljoen op kosten van de fiscus

DEN HAAG, 1 DEC. Een loterij met een fiscaal aftrekbare inleg en kans op een miljoen - wie wil dat niet? Dat kan door het leasen van loten.

“Je doet aan iets leuks mee en het kost je de fiscaal aftrekbare rente”, zegt Piet Bloemink, die deze constructie voor lease-loten heeft bedacht. Zijn bedrijf Legio Lease biedt sinds kort de mogelijkheid om loten van de Nationale Sponsorloterij te leasen. Ook de premie-obligaties van het Nederlandse Kankerinstituut zijn bij het Leidse bedrijfje - twaalf werknemers - in de aanbieding. “Het is een waterdichte constructie”, verzekert Bloemink.

In 1990 richtte Bloemink Legio Lease op, dat is gespecialiseerd in het leasen van vermogensbestanddelen. Als auto's of fax-apparaten geleasd kunnen worden, waarom dan niet premie-obligaties? Daarmee heeft Legio Lease een gat in de markt voor loterijen ten behoeve van het goede doel aangeboord. Met de belastingen als co-financier van de particuliere goklust.

De Nationale Sponsorloterij geeft zogenoemde sponsorloten uit. De deelnemer 'leent' een bedrag van duizend gulden aan de sponsorloterij met de garantie dit geld na vijf jaar terug te krijgen. De loterij belegt de inleg rentedragend en uit de renteopbrengst worden de prijzen en de steun aan goede doelen in Nederland gefinancierd. “De deelnemers krijgen voor hun inleg geen rente, maar de kans om een prijs te winnen”, zegt Jan van Huuksloot, directeur van de Nationale Sponsorloterij.

Volgens een beschikking van het ministerie van financiën uit december 1991 worden sponsorloten beschouwd als premie-obligaties. Dat zijn obligaties waarvan de rente gebruikt wordt voor een maatschappelijk doel. De prijzen van sponsorloten en premie-obligaties worden belast tegen het bijzondere tarief van 45 procent en de gemaakte kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

In 1988 gaf het Nederlandse Kankerinstituut een loterij met premie-obligaties uit. Deze NKI-obligaties brachten Bloemink op een idee. De verkoop ervan aan het publiek was grotendeels mislukt en de banken bleven met stukken zitten die voor een prijs ver onder de uitgiftekoers op de beurs te koop waren. Legio Lease kocht deze obligaties en leasde die vervolgens aan belangstellenden. Het Premieplan werd volgens Bloemink een succes: “We maakten die premie-obligaties van het NKI voor een groter publiek toegankelijk. De mensen vinden dit leuk. We hebben vele tienduizenden deelnemers”, zegt hij. Exacte aantallen en de opbrengst wil hij niet noemen.

Van Huuksloot zegt dat de bemoeienis van Legio Lease met de NKI-obligaties voor hem de doorslag gaf met Bloemink tot zaken te komen. “Het is voor ons een aardige manier om onze loten aan de man te brengen”, zegt hij.

Legio Lease koopt met bij de bank geleend geld de sponsorloten van de Nationale Sponsorloterij en ontvangt vijf jaar later de aflossing terug waarmee de banklening wordt terugbetaald. De deelnemer die de sponsorloten least, betaalt slechts de rente die Legio Lease in rekening brengt. Dat is overigens een aanzienlijk percentage, 16,68 procent op jaarbasis. “U bent direct bij de Nationale Sponsorloterij voordeliger uit dan bij Bloemink”, meent Van Huuksloot.

De rente is aftrekbaar van de inkomstenbelasting en zo betaalt de fiscus een deel van de premie. Wie wint, ontvangt een miljoen waarover 45 procent bijzonder tarief verschuldigd is.

Aangezien Legio Lease zelf geen loterijen organiseert, valt het bedrijf niet onder de Wet op de kansspelen. Door de lease-constructie houdt Legio Lease zich bezig met de handel in waardepapieren en is daarom onderworpen aan de Wet toezicht effectenverkeer. Het bedrijf heeft een vergunning voor de zogenoemde remisier-B-status, hetgeen betekent dat Legio Lease wel klanten en orders voor effectentransacties mag aanbrengen, maar deze niet zelf mag uitvoeren. Hiervoor is de Bank van Haften Labouchère, lid van de effectenbeurs en dochteronderneming van Aegon, ingeschakeld.

De Amsterdamse Effectenbeurs heeft Legio Lease doorgelicht. “Het ziet er goed uit, ze zijn innovatief bezig”, aldus woordvoerder H. de Ranitz. Ook bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer, de toezichthouder op de beurs, en bij het ministerie van financiën is de opzet van Legio Lease bekend.

    • Roel Janssen