Kampeerboerderij brandt, Polen in paniek de bossen in

NIEUW-GINNIKEN, 1 DEC. “Het was net een surrealistische kerstfilm; mensen die in paniek over de besneeuwde velden liepen weg van de vuurzee.” Zo omschreef vanmorgen burgemeester P.A.C.M. van der Velden van de Brabantse gemeente Nieuw-Ginniken het tafereel dat ontstond nadat 27 Polen wegvluchtten uit de kampeerboerderij aan de Wouwbergseweg in het tot de gemeente Nieuw-Ginniken behorend gehucht Strijbeek. Bij de brand viel een dode, wiens identiteit vanmorgen nog niet was vastgesteld. Ook over de oorzaak stond toen nog niks vast, maar er wordt rekening gehouden met een explosie. De burgemeester die kort na de brandmelding ter plaatse was spreekt van een “vuurwerkachtig gebeuren”.

De Polen onder wie drie vrouwen, waren vanmorgen uit een pension in het gehucht Galder waar zij de nacht doorbrachten voor “eerste humanitaire hulp” met een bus overgebracht naar het gemeentehuis. Daar werden zij zorgvuldig van de pers afgehouden. De chauffeur van de bus zegt dat de groep een “teneergeslagen indruk” maakte en dat een van de vrouwen, die bij de brand gewond was geraakt, huilde.

De Polen, die vermoedelijk werkten in de glastuinbouw rond Breda, waren sinds november in Stijbeek. Onderzocht wordt nog of zij hier legaal of illegaal verbleven. Hun identiteit stond wel vermeld in het register van de kampeerboerderij, maar burgemeester Van der Velde zegt niet op de hoogte te zijn geweest van hun aanwezigheid.

De brand brak uit om kwart voor zes gisteravond. Vrijwel onmiddellijk stond de kampeerboerderij in lichterlaaie. De Polen vluchtten in paniek de omliggende velden en bossen in. Hoewel aanvankelijk werd verondersteld dat vier van hen naar België waren gevlucht, had de hele groep zich vanmorgen bij de gemeente gemeld.

De Polen, die bij de brand alles verloren, werden vandaag in de kantine van het gemeentehuis voorzien van kleding, schoenen en zakgeld. Zij maakten volgens een gemeentewoordvoerder een verslagen indruk maar leken over de eerste schrik heen te zijn. “Het zal je”, aldus burgemeester Van der Velden, “maar overkomen dat je in een ver vreemd land in deze toestand terecht komt. Het is voor die mensen een heel verdrietige zaak.”

De brand was gisteravond om zeven uur geblust. Het woonhuis bij de boerderij werd gespaard. In de besneeuwde velden was vanmorgen de aanblik van de afgebrande boerderij troosteloos: zwartgeblakerde balken en omgevallen muren.

    • Max Paumen