ING-topman Jacobs:'Kop op, dit nooit meer'

DEN HAAG, 1 DEC. “Kop op! Voor de toekomst spreken wij ING'ers met elkaar af: dit nooit meer.” Dit zei drs. A.G. Jacobs, voorzitter van de raad van bestuur van Internationale Nederlanden Groep (ING) vanochtend tijdens de opening van het kantoor van ING in Den Haag in reactie op “de vele negatieve publiciteit die de laatste jaren en met name de laatste weken over ING is uitgestort”.

Jacobs: “Natuurlijk lijden wij daaronder. Niet alleen de vele werknemers van Nationale-Nederlanden en de Postbank die er geheel buiten staan, maar zeker ook de vele oud NMB'ers die tot hun verbazing lezen wat zich in hun bedrijf heeft afgespeeld.”

De ING-topman wees erop dat na drie jaar de fusie meer is dan de som van ING Bank en Nationale-Nederlanden. “Als we de prestaties van ons aandeel vergelijken met die van onze belangrijkste concurrenten, dan blijkt dat wij het sinds de eerste notering van het ING aandeel, op 4 maart 1991, beter doen dan zij.”

Jacobs betoogde dat het concept van 'bancassurance', waarbij bankieren en verzekeren wordt gecombineerd, steeds meer respons vindt. Jacobs noemde de voordelen voor de bank om klanten te helpen aan leningen met een lange looptijd en voor de verzekeraar om leningen met korte looptijd aan te bieden.

Als tweede voordeel voor een bank-verzekeraar noemt Jacobs de extra mogelijkheden voor het kopen van aandelen in bedrijven. Banken hebben het probleem dat zij koersfluctuaties in de resultaten moeten verwerken. Verzekeraars muteren dat via het eigen vermogen en kunnen zo stabielere winsten laten zien.

Jacobs: “Bij wijze van voorbeeld: in 1987 en 1990 veroorzaakten beursreacties bij Nationale-Nederlanden een waardevermindering in de portefeuille aandelen van circa twee miljard gulden. Zou dat bedrag over de resultaten hebben gelopen, dan zou ook van ING Groep de hele jaarwinst in één keer zijn weggevaagd.”

Als derde voordeel van de bank-verzekeraar noemde Jacobs het elkaar commercieel toespelen van de bal.