Hoge militair in Suriname gezocht in cocaïne-affaire

PARAMARIBO, 1 DEC. Het openbaar ministerie heeft de militaire politie opdracht gegeven luitenant-kolonel M. Zeeuw aan te houden in verband met een cocaïnezaak.

Het is voor het eerst dat in Suriname een hoge militair vervolgd wordt wegens cocaïnehandel. Zeeuw is momenteel directeur van het kabinet van de bevelhebber en is geruime tijd commandant van de militaire politie geweest. Hij is een van de zestien onderofficieren die in 1980 onder leiding van Bouterse de militaire coup pleegden. Hij zou in december 1982 betrokken zijn geweest bij de moord op 15 tegenstanders van het toenmalige militaire regime.

Vorige week vrijdag werd bij de politie een klacht gedeponeerd tegen Zeeuw door de industrieel Birtantie. Deze beklaagde zich dat hij en zijn familie met de dood zijn bedreigd door Zeeuw. Hij toonde de politie een kopie van een cheque van een miljoen Surinaamse gulden welke Zeeuw hem zou betaald hebben voor een kilo cocaïne. De verdere betaling zou in dollars gebeuren en hij zou nog twee kilo leveren. Bij de verdere afwikkeling ontstonden er moeilijkheden. Birtantie, die eerder wegens oplichting in aanraking is gekomen met de justitie, is aangehouden.

Door deze zaak is de sfeer bij de militaire politie en in het leger zeer gespannen geraakt. De militaire politie moet optreden tegen haar voormalige chef. De leden van de Groep van Zestien genieten nog altijd aanzien in het leger. Bevelhebber A. Gorré bevindt zich nu in Nederland. Kolonel G. Sedney is waarnemend bevelhebber.

Het arrestatiebevel tegen Zeeuw komt boven op het proces tegen militairen die terechtstaan voor de brandstichting bij de Surinaamse Televisie Stichting en de mishandeling van technici en wachters van dit bedrijf op 11 mei. Gisteravond is tegen hen door de auditeur-militair acht jaar gevangenisstraf geëist. De krijgsraad besteedde dinsdag een marathonzitting aan de zaak. De vier verdachten hebben allen hardnekkig ontkend iets met de brandstichting en mishandeling te maken te hebben gehad. De aanklacht van illegaal wapenbezit verviel, toen bleek dat het arsenaal bij een van de betrokken militairen thuis een steunpunt van het Nationaal Leger was uit de tijd van de binnenlandse oorlog.

De organisatie voor de rechten van de mens Moiwana'86 heeft gisteren andermaal bij de president aangedrongen op maatregelen voor verbetering van de mensenrechten in Suriname. Ondanks twee jaar burgerregering is de voedingsbodem voor schendingen nog steeds aanwezig, aldus Moiwana. Het vertrouwen in het rechtssysteem kan niet worden hersteld zolang geen onderzoek en rechtsvervolging van de misdaden plaatsheeft. En op vrijwel elk gebied van de rechten van de mens heeft Moiwana nieuwe onopgeloste gevallen opgetekend.