Felle reactie op nieuwe aanslag door Palestijnen

TEL AVIV, 1 DEC. Bij een Palestijnse aanslag is vanmorgen een 24-jarige Israelische vrouw gedood. De aanslag werd gepleegd toen de vrouw in haar Israelische auto met pech langs de weg stond bij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Drie passagiers van de auto werden gewond, van wie een 19-jarige jongen ernstig. De daders hadden vanuit een passerende auto het vuur op de Israeliërs geopend.

Het incident heeft vanmorgen zeer felle reacties van de joodse kolonisten uitgelokt.

Aharon Domb, de woordvoerder van de Raad van joodse nederzettingen, smeekte én waarschuwde de regering-Rabin af te zien van haar voornemen de komende Palestijnse politiemacht met 20.000 geweren uit te rusten. “Iedere gewapende Arabier is een terrorist waarop ik het vuur zal openen. Wij zullen niet aanvaarden dat de Arabieren wapens krijgen. Wie daarvoor de verantwoordelijkheid neemt schept een Libanese situatie.”

Volgens deze woordvoerder zal het incident van vanmorgen zich in verschillende variaties dagelijks in het Palestijnse autonome gebied herhalen. “Ons leven is in gevaar.”

De wijze waarop de Palestijnse aanslag van vanmorgen werd uitgevoerd is karakteristiek voor strijdmethoden die de Hamas de laatste tijd toepast. Een man die zei te spreken namens de militaire arm van Hamas erkende later ook in een telefoongesprek met een internationaal persbureau dat Hamas voor de aanslag verantwoordelijk was, uit wraak voor de dood van haar leider Imad Akel en Khaled al-Zeer.

Na de zeer ernstige incidenten van gisteren in de Gazastrook, waarbij een Palestijnse jongen werd gedood en ongeveer tachtig Palestijnen werden gewond, was de situatie daar vanmorgen betrekkelijk rustig. Uit uitlatingen van premier Rabin en militaire leiders in de Gazastrook valt af te leiden dat Israel het doodschieten van een Fatah-strijder die zich eerder had overgegeven, betreurt. Door dit incident en door de dood van Imad Akel is de intifadah weer opgelaaid.

Om de zeer gespannen situatie in de Gazastrook onder controle te krijgen, nam het Israelische militaire bestuur in dit gebied gisteren het initiatief voor een ontmoeting met vier Fatah-leiders. Tijdens dit onderhoud beloofden de Israeliërs de Palestijnen de jacht op gezochte Palestijnen zo niet te staken dan wel op een lager pitje te zetten. Bovendien werd de vrijlating bekendgemaakt van circa vijftien Palestijnen die de afgelopen dagen waren gearresteerd, en werden andere maatregelen aangekondigd - het verwijderen van wegversperringen, het openen van gesloten huizen - om het vertrouwen van de Palestijnen te herwinnen.

Pag.4: Munitie voor kolonisten

Van Israelische zijde kregen de Palestijnen te horen dat het een gemeenschappelijk Israelisch-PLO doel moet zijn om de strijders van Palestijnse bewegingen die zich tegen de vrede verzetten uit te schakelen. Sufiah Abu Zaydah, een van de Fatah-leiders die met de Israelische militairen spraken, zei gisteravond in een televisie-vraaggesprek dat de Palestijnen door het Israelische optreden het vertrouwen in de vrede verliezen en dat de positie van Fatah onder de Palestijnen heel moeilijk wordt.

De dood van de Israelische vrouw vanmorgen bij Ramallah is psychologische munitie voor de verdere aanvallen van de nationalistische oppositie en de kolonisten tegen de vredespolitiek van de regering-Rabin. Tot woede van minister van politie Moshe Shahal gaan de kolonisten rustig door met het vormen van een eigen militie die hen tegen de gewapende Palestijnse politie zal moeten beschermen of hun de mogelijkheden geeft ertegen op te treden. De rechtse reserve-generaals Raful Eitan (ex-opperbevelhebber, thans leider van de Tsomet-partij) en Ariel Sharon (ex-minister van defensie) hebben gezegd zich bij deze militie, Hashomer (bewaker), aan te sluiten.

Verder onthult vandaag het blad Ma'ariv plannen van de Raad van joodse nederzettingen om op korte termijn het aantal nederzettingen van 130 tot 260 op te voeren. Het gaat om kleine nederzettingen bij de huidige vestigingsplaatsen, die bij ontruiming door het leger opnieuw zullen worden bevolkt, onmiddellijk nadat de troepen zijn vertrokken. Het doel van deze en andere acties is het vredesproces te torpederen.