Eerste Kamer stemt in met krasloterij

DEN HAAG, 1 DEC. De Eerste Kamer heeft gisteren in meerderheid ingestemd met invoering van de krasloterij. Voor GroenLinks, D66, de kleine christelijke partijen, een CDA-lid en twee PvdA-leden woog het risico op gokverslaving te zwaar. Het gaat om loten van 2,50 gulden, die na het wegkrassen van een afdeklaagje direct laten zien of er een prijs op is gevallen. De uitbetaling van prijzen tot honderd gulden vindt plaats bij het verkoopadres. De hoogste geldprijs van het spel bedraagt een kwart miljoen. De Stichting Nationale Sporttotalisator streeft ernaar de loterij in de eerste helft van april 1994 in te voeren.

Minister D'Ancona (sportzaken) hoopt via de krasloten, waarvan er jaarlijks maximaal 84 miljoen via 5000 verkooppunten verkocht mogen worden, ruim dertig miljoen gulden per jaar voor sportclubs en culturele instanties binnen te krijgen. De rest van de te verwachten opbrengst van 126 miljoen gulden is voor de prijzen van de loterij en de kosten van de organisatie.

Een half jaar geleden was de Eerste Kamer nog zeer terughoudend tegenover de invoering van de krasloterij, zo bleek uit het schriftelijk commentaar van de fracties. Zowel CDA, VVD als PvdA vreesde dat de krasloterij de gokverslaving zou vergroten.

In eerste aanleg lieten PvdA en CDA die kritiek nog doorklinken, maar uiteindelijk bleef van de kanttekeningen niet veel over. “Het is uitermate cynisch en treurig dat cultuur en sport alleen kunnen groeien en bloeien als er geld komt uit de gokrage”, stelde Luimstra-Albeda (CDA) eerst. De woordvoerdster bleek later bij de stemming de enige tegenstander binnen het CDA te zijn.