Clinton had geen gebrek aan respect voor moslims

WASHINGTON, 1 DEC. De Amerikaanse president Clinton had niet de bedoeling “gebrek aan respect” te tonen voor moslims toen hij vorige week de Britse schrijver Salman Rushdie ontmoette. Hij wilde alleen zijn respect laten blijken voor de vrijheid van meningsuiting.

Op een persconferentie in Washington erkende de president gisteren dat sommige van zijn adviseurs hem hadden afgeraden Rushdie te ontmoeten. De Britse schrijver is door wijlen de Iraanse geestelijk leider imam Khomeiny in 1989 ter dood veroordeeld op beschuldiging van godslastering in zijn boek de Duivelsverzen. Een Iraanse stichting heeft vervolgens een prijs van miljoenen dollars op zijn hoofd gezet. Rushdie leeft ondergedoken, hoewel hij steeds vaker, met name in het buitenland, in de openbaarheid treedt.

Clinton kwam vorige week woensdag binnenlopen tijdens een ontmoeting in het Witte Huis tussen zijn minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, en nationaal veiligheidsadviseur Anthony Lake met Rushdie. De schrijver betitelde Clintons stap later als “een politieke daad” die een signaal voor Iran zou moeten zijn. Iraanse geestelijken reageerden inderdaad woedend; volgens een van hen was Clinton nu “de meest gehate man” in de islamitische wereld.

Clinton zei gisteren uitdrukkelijk “het niet eens te zijn met de aanvallen op de islam in het boek dat Mr. Rushdie heeft geschreven”. Maar “in ons land (..) omvat de vrijheid van meningsuiting de bereidheid (..) om het leven of de rechten te respecteren van mensen die zaken schrijven waarmee we het niet eens zijn”. (Reuter, AP)