Bezettingen in Duitsland wegens verbod van PKK

BONN, 1 DEC. Als protest tegen het verbod van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en meer dan 30 verwante organisaties in Duitsland, vrijdag, hebben PKK-aanhangers maandag en gisteren in heel Duitsland hun gesloten culturele centra bezet en andere acties gevoerd.

Hier en daar is de politie niet tot ontruiming overgegaan omdat de bezetters, onder wie soms vrouwen en kinderen, dreigen zichzelf en het bezette gebouw te verbranden.

In Bremen, waar het “Mesopotamische cultuurcentrum” sinds maandagavond door circa 50 mensen bezet is, uitte een Koerdische vrouw dat dreigement gisteravond in een tv-interview via een open raam. Achter haar hielden bezetters jerrycans met benzine omhoog. Dat dreigement weerhield de politie ervan met een voorgenomen ontruiming te beginnen. De acties worden (of zijn) in een groot aantal steden gevoerd, onder andere in Hamburg, Bremen, Duisburg, Hagen, Rendsburg, Frankfurt, München, Neurenberg, Ingolstadt, Ulm, Freiburg en Mannheim. In Frankfurt wist de politie gisteren omstreeks 300 bezetters van zo'n cultureel centrum vreedzaam te verwijderen, in Neurenberg werden bij een ontruiming 25 arrestaties verricht, in Hamburg nog eens 25.

De Koerdische Turken, die ijveren voor een vrije Koerdische staat in wat nu het zuidoosten van Turkije is, eisen heropening van hun centra en intrekking van het PKK-verbod. In Duitsland wonen omstreeks 400.000 Koerdisache Turken, van wie volgens de politie circa 5.000 met de PKK sympathiseren. Een PKK-woordvoerder in Keulen kondigde meer acties aan en zei dat de PKK het verbod wil aanvechten bij het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe. De PKK verwijt de Duitse overheid dat zij met haar verbod, dat tot uitwijzing van Koerdische activisten kan leiden, bijdraagt aan de “genocide van Turkije op het Koerdische volk”.

De Duitse politie en justitie verdenken de Koerdische activisten ervan dat zij de hand hebben gehad in golven aanslagen in juni en oktober op Turkse gebouwen in de Bondsrepubliek (gelijktijdig vonden toen aanslagen in heel West-Europa plaats). Zij verdenken Koerden ook van een greep op een groot deel van de heroïnehandel en afpersing van Koerdisch-Turkse zakenlui. Juist dinsdag werden in Berlijn twee Koerden aangehouden op verdenking dat afpersing (20.000 mark) van een Koerdisch reisbureau. Tot zover onze correspondent De Franse minister van binnenlandse zaken Charles Pasqua heeft gisteren meegedeeld dat het verbod op twee Koerdische organisaties, omschreven als “front” voor de PKK, is afgekondigd in samenspel met de Duitse autoriteiten, evenals een eerdere reeks van invallen bij Koerden en Koerdische groepen. Pasqua zei dat de eerder op de dag verboden organisaties, het Koerdistan Comité en de Federatie van Koerdische Culturele Associaties en Patriottische Werkers, het “wettig front” vormen van de PKK, die “in Frankrijk en in andere Europese landen terroristische en criminele acties uitvoert die we niet op ons grondgebied kunnen dulden”.

De Londense politie op haar beurt onderzoekt beschuldigingen uit de Turkse gemeenschap van afpersing en chantage door zowel de PKK als de Turkse extreem-linkse groep Dev Sol, die operationaal contact onderhoudt met de PKK. Scotland Yard heeft eerder deze maand een speciale eenheid gevormd die zich hiermee bezighoudt na een golf van klachten.

Griekenland daarentegen neemt een heel andere houding in. De Griekse minister van Europese zaken, Theodoros Pangalos, betreurde gisteren weliswaar het gebruik van geweld dor de PKK “om hun problemen te regelen en hun rechten op te eisen”. Maar hij vroeg zich af: “hebben ze een andere uitweg? Hebben ze een vreedzaam middel om hun rechten uit te oefenen tegen hun tirannen?” “Als zij geen dergelijke mogelijkheid hebben, wat kunnen wij, wij andere Europeanen hun aanraden? Is de onderwerping de ideale oplossing voor hen?” (Reuter, AFP)

    • J.M. Bik