Belgisch verkeer loopt vast door winterweer

BRUSSEL, 1 DEC. Sneeuw en ijzel hebben gisteravond in België gezorgd voor chaotische taferelen op de wegen, met als absoluut dieptepunt voor de automobilist de situatie in en rondom Brussel. Vanochtend ondervond het verkeer naar Brussel, maar ook elders in het land, opnieuw grote vertragingen als gevolg van aanvriezende sneeuw.

Vanaf het eind van de middag tot diep in de nacht was de spekgladde ring rondom Brussel verstopt met personenauto's en vrachtwagens die bumper aan bumper huiswaarts schuifelden. Sommige tunnels werden afgesloten omdat de steile hellingen niet meer genomen konden worden. Op een gegeven moment stond er een file vanaf het centrum van Brussel tot het stadje Tienen, voorbij Leuven, een afstand van meer dan 40 kilometer.

De - door de weerkundige diensten voorspelde - winterse buien waarbij in de omgeving van Brussel meer dan tien centimeter sneeuw viel, troffen overwegend de forensende automobilist. Het treinverkeer, vorige week nog platgelegd door stakingen, verliep normaal. Hier en daar werden lichte vertragingen gemeld.

Daarentegen werd het vliegverkeer wel ernstig gehinderd. In de namiddag ging het vliegveld Zaventem dicht en moesten alle binnenkomende toestellen uitwijken naar onder andere Schiphol. Pas om een uur of half negen waren er twee banen sneeuwvrij gemaakt, en konden er weer vliegtuigen landen en vertrekken. Maar dat was te laat voor premier Dehaene om een kort werkbezoek aan Kopenhagen, ter voorbereiding van de komende Europese Top, nog door te laten gaan.

Automobilisten kregen vanochtend de raad om maar liever de trein te nemen om op hun werk te komen. Velen hadden gisteravond al besloten om in Brussel te blijven overnachten. De hotels waren twee keer zo vol als op een normale doordeweekse dag.

Wie gisteravond, soms na lang wachten tot het niet meer sneeuwde, toch voorzichtig probeerde om per auto de stad uit te komen, werd via de radio gewaarschuwd met de ontnuchterende mededeling dat rekening moest worden gehouden met vertragingen van ten minste twee uur. Dat was nog rijkelijk optimistisch. De rit van Brussel naar Hoeilaart bijvoorbeeld, een afstand van nog geen vijftien kilometer, duurde gisteren precies drie uur. Om 12 uur 's nachts stond de doorgaande snelweg naar Namen nog bomvol, en hetzelfde gold voor de uitvalswegen in de andere richtingen.

De politie vroeg vanochtend automoblisten die hun voertuig gisteravond langs de uitvalswegen en snelwegen hadden achtergelaten, deze zo snel mogelijk te laten weghalen. Opvallend was dat, hoewel er zich verscheidene botsingen hebben voorgedaan, er nauwelijks zware ongevallen werden gemeld. Tot zover onze correspondent

Ook in Frankrijk leidden sneeuwval en ijzel tot ernstige ontwrichting van het openbare leven. Vliegvelden moesten worden gesloten en er stonden zeer lange files op de doorgaande wegen. Binnenkomende vluchten op de vliegvelden Charles de Gaulle en Orly werden doorgestuurd naar Frankfurt, Lyon en Amsterdam. De A-16 richting België werd geheel afgesloten. De nooddiensten van Parijs kregen gisteren zo'n 800 verzoeken om hulp, tegen zo'n 300 onder normale omstandigheden.