Belangrijk fonds tegen fusie Volvo

STOCKHOLM, 1 DEC. Een belangrijk investeringsfonds in Zweden, S-E-Banken, heeft zich uitgesproken tegen de voorgenomen fusie tussen het Zweedse autoconcern Volvo en het Franse Renault. De S-E-Banken bezit 5,5 procent van de Volvo-aandelen.

De aandeelhouder heeft voorgesteld om een beslissing over de fusie met Renault uit te stellen tot de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar.

Het besluit van het investeringsfonds betekent een forse tegenslag voor de directie van Volvo die een grootscheepse campagne voert om de aandeelhouders te winnen voor de fusie. Op 7 december zullen alle aandeelhouders stemmen over het al dan niet samengaan met Renault. Deze buitengewone vergadering werd vier weken geleden uitgesteld na klachten van aandeelhouders dat zij te weining informatie hadden gekregen over de fusie.

Als de fusie doorgaat komt per 1 januari aanstaande 65 procent van de aandelen van de nieuwe joint venture in handen van Renault. Tot nu toe heeft 14 procent van de Volvo-aandeelhouders zich tegen de fusie gekeerd en is 11 procent voorstander. (Reuter)