APPEL'STROOP'

Het is geen echte stroop, want daarvoor bevat dit smeersel te weinig suiker. Maar het is wel op dezelfde manier te gebruiken, bijvoorbeeld op brood of op pannekoeken. En met sinterklaas voor de deur is het bovendien een leuk presentje.

Voor circa 1 liter (4 jampotjes):

1 3/4 kilo Granny Smith appels

3 1/2 deciliter appelcider

2 eetlepels vers geperst citroensap

4-5 eetlepels suiker

1 volle theelepel kaneel

1/2 theelepel kruidnagelpoeder

1/2 theelepel pimentpoeder (allspice)

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in acht partjes. Doe de appelpartjes met de cider en het citroensap in een pan en breng de vloeistof aan de kook, laat het geheel zachtjes circa 30 minuten pruttelen tot de appel zacht is; roer af en toe.

Pureer het appelmengsel in een foodprocessor, doe de puree terug in de pan en roer de suiker en de specerijen erdoor. Breng de puree al roerende aan de kook en laat hem, op een heel laag vuur, 10 tot 15 minuten inkoken tot een dikke puree.

Laat het mengsel afkoelen en verdeel het over gesteriliseerde (jam)potten. De appel'stroop' is, in de koelkast, circa 1 maand houdbaar.

    • Irene van Blommestein