Weckx boos over auteurs in Frankrijk

BRUSSEL, 30 NOV. De Vlaamse minister van cultuur Hugo Weckx is ontgoocheld en “zwaar ontstemd” door het feit dat Nederland op eigen houtje de Nederlandse literatuur vertegenwoordigt op de manifestatie 'Les Belles Etrangères' in Frankrijk, en Nederlandstalige schrijvers uit Vlaanderen niet van de partij zijn.

Weckx neemt dat hoog op, hij heeft de Nederlandse ambassadeur in België, J. Warmenhove, bij zich geroepen om hem van zijn ongenoegen op de hoogte te stellen. De ambassadeur kreeg brieven mee voor premier Lubbers, voor minister d'Ancona (cultuur) en voor staatssecretaris Dankert (buitenlandse zaken). Weckx is niet tevreden met de uitleg van Nederland, dat Frankrijk zijn uitnodiging expliciet heeft gericht aan Nederland. Na de opbloeiende Vlaams-Nederlandse samenwerking, onder meer op de Buchmesse, had Nederland Vlaanderen op de hoogte moeten stellen van het Franse initiatief, aldus Weckx.