Wall Street dichterbij dan het Beursplein

Uitgevers van dagbladen (waaronder die van NRC Handelsblad) en tijdschriften, ANWB en NS hebben zich met nog meer kandidaten bij WVC gemeld om een machtiging voor een commerciële radioomroep. Wellicht een goed moment om even stil te staan bij het gebrek aan objectieve informatie over bedrijven, beleggen en beurs op radio en tv. In feite geldt dit voor meer financiële, economische en juridische informatie waar consumenten iets aan hebben.

Een gulden-zender, die je overal en altijd kan ontvangen, zal in een behoefte voorzien. Een urenlang televisieprogramma over geld lijkt nog verder weg. Hoewel NOS-Teletekst, vriend van particuliere beleggers en beursvolgers, de klok rond (zonder reclame) op te roepen is.

Bijna iedere tv-zender geeft tegenwoordig zo'n blik achter het scherm. De versie van BBC (Ceefax) probeert zelfs de personal finance behoefte te benaderen en geeft informatie over sparen, belastingen, beleggingsfondsen en economie. De beurs in Londen volgt men op de voet via de FT-100 index. Het verstrekken van meer verse koersen en prijzen, gratis of tegen betaling, is de trend. Ook CNN werkt hard aan de opbouw van een verzameling pagina's, zoals Investors World.

De Amsterdamse Effectenbeurs roeit tegen die stroom in. Sinds enkele dagen ververst men (als leverancier) de koersen op de Teletekst-pagina's 570 tot en met 574 nog wel twee maal per uur, maar ze zijn minstens een kwartier oud. Daardoor kan een koers, vlak voor een volgende verversing, drie kwartier oud zijn. De uit de Optiebeurs afkomstige optiekoersen lopen hoogstens een kwartier achter. De verbaasde teletekst-redactie - niet op de hoogte van de verandering - wordt bedolven onder telefoontjes van boze kijkers en zegt nog steeds te wachten op een verklaring van de beurs.

Mogelijk spelen commerciële belangen een rol. De beurs wil op vele manieren verdienen aan koersen. Een bron van inkomsten is het 06-nummer 9205 dat de koersen live voor 75 cent per minuut verstrekt. De Optiebeurs rekent geen kosten, er zijn alleen gesprekskosten. Door de teletekstinformatie te vertragen gaan meer beleggers bellen, redeneert men op het Beursplein misschien. Wanneer de beurzen intensief gaan samenwerken moeten particulieren wèl op dezelfde vriendelijke wijze bediend worden. Bij voorbeeld zoals de tv-zender Super Channel het aanpakt.

Die zender is onlangs overgenomen door National Broadcasting Corporation, een Amerikaanse zender met internationale aspiraties. Daarmee krijgt Europa er een station bij dat in de late avond en 's nachts (Amerikaanse) programma's uitzendt. Vanmorgen om vier uur was de komedie Fanfare van Bert Haanstra uit 1958 aan de beurt, volgens een omroepgids. Helaas, er kwam een andere film. Het juiste schema staat ook op Super's teletekst.

De financieel-economische uitzendingen worden verzorgd door de Financial Times, NBC en CNBC. 's Morgens om half zeven wordt de dag geopend met European business today. Tussen de middag volgt bedrijfsnieuws van CNBC en FT.

Opmerkelijk is The Money Wheel tussen half drie en zes. Daarin worden de grote financiële markten gevolgd. Een staf van redacteuren en vaste medewerkers geeft in hoog tempo commentaren en visies. Wall Street, Amex en de Nasdaq (computerbeurs), waarvan de lichtkranten met koersen, indexen en andere cijfers onder in beeld meelopen, worden vanaf de opening direct gevolgd. 's Avonds tussen 22.48 en 23.00 vat een duo de beursdag in een hoog tempo samen.

Opvallend is de deskundige wijze van presenteren. Zij richten zich tot de professionele en ervaren, actieve beleggers, maar desondanks blijven de verhalen doorzichtig en (na een poosje wennen) goed te volgen.

Ook markten buiten de VS komen aan de orde. In Europa: Londen, Frankfort en Parijs. Amsterdam ook? Nee, zelden. Moet een belegger of beursstudent dit volgen? Jazeker wel, want het is bijzonder leerzaam omdat men uitlegt hoe en waarom iets gebeurt. Dan begrijp je waarom die Amerikanen zo blij zijn met de kleine krach in Tokio. Japanners blijken gewone mensen te zijn zonder veel economische groei en niet die 'supermen' waar ze in de VS zo tegen opkeken. Na een paar weken kijken is Wall Street dichterbij dan het Beursplein.

    • Adriaan Hiele