Reorganisatie Forum: verlies van 45 banen

ENSCHEDE, 30 NOV. De reorganisatie van de stichting Forum in Enschede gaat 45 van de huidige 190 arbeidsplaatsen kosten.

Het podiumkunstbedrijf wordt opgesplitst in twee delen: een oostelijk symfonie orkest, als opvolger van het huidige orkest Forum Filharmonisch, en de nieuwe nationale reisopera, als opvolger van Opera Forum, dat aan het eind van het vorige seizoen al was opgeheven. Voor de nieuwe reisopera wordt nog een artistiek leider gezocht. Het eerste seizoen (1994-'95) is overigens al vastgesteld door Jan Bouws, hoofd regie van de Nederlandse Opera: Candide (Bernstein), Rusalka (Dvorák), Macbeth (Verdi en Faust (Gounod).

Het arbeidsplaatsenverlies is een gevolg van de budgetvermindering van 3 miljoen gulden op het oostelijke orkest en op de reisopera in het huidige Kunstenplan. In het reorganisatieplan krijgen kwaliteit en kwantiteit de prioriteit. Het in de toekomst 79 musici tellende orkest zal 80 concerten geven en 16 operavoorstellingen begeleiden. De reisopera zal per jaar 60 voorstellingen gaan geven van 4 produkties.