Protest tegen legeroptreden; Gazastrook toneel van felle onlusten

TEL AVIV, 30 NOV. Vanmorgen is het in de Gazastrook opnieuw tot felle botsingen gekomen tussen duizenden demonstrerende Palestijnen en Israelische troepen. Bij deze protesten tegen het optreden van het Israelische leger zijn tientallen gewonden gevallen.

Door het doden en gevangennemen van leden van de strijdgroepen van het moslim-fundamentalistische Hamas en Yasser Arafats Al-Fatah - waaronder de dood van een Palestijnse commandant die zich onlangs overgaf aan de Israelische troepen - zijn de spanningen in de Gazastrook hoog opgelopen.

Premier Yitzhak Rabin is bereid op korte termijn PLO-leider Arafat te ontmoeten. De krant Yediot Ahronot meldt vandaag dat Rabin dit in een speciale boodschap aan Arafat heeft laten weten. Tevens heeft Rabin voor zijn vertrek naar Europa opdracht gegeven “de gebieden (Gaza) tot rust te brengen”. Hoewel hij tegenover Israelische journalisten deze uitspraak vannacht in het vliegtuig niet nader heeft toegelicht, kan eruit worden opgemaakt dat het gaat om het staken of afzwakken van de militaire operaties tegen gezochte Palestijnen in de bezette gebieden. Radio Israel meldde vandaag voor de eerste maal dat het Israelische bezettingsleger de orde probeert te herstellen zonder onder de Palestijnen slachtoffers te maken.

Niettemin is volgens Palestijnse bronnen de situatie in de Gazastrook “zeer gespannen”. “Er wordt geschoten, er hangen rookwolken van brandende banden boven Gaza en er is een algemene staking.”

De demonstraties zijn opgelaaid na de aanhouding van Taisir Bordini, de leider van de Fatah-haviken in de Gazastrook, en van twee andere strijders van de organisatie. Naarmate het aantal incidenten toeneemt en meer Palestijnse strijders worden gedood en gearresteerd, verliest de Palestijnse bevolking het vertrouwen in Israels vredesintenties en daardoor ook in het leiderschap van Arafat.

De beslissing van de Fatah-haviken in Khan-Yunis de strijd tegen de Israelische bezetter te hervatten en de intifadah “krachtiger dan ooit te laten razen”, is volgens Palestijnse bronnen in overeenstemming met de Palestijnse volkswil in deze stad, waar zich de afgelopen dagen ernstige incidenten tussen Israelische troepen en Palestijnse strijders hebben voorgedaan. Op drie plaatsen zijn vannacht Israelische militaire posten in de Gazastrook met vuurwapens en granaten aangevallen.

De krant Ma'ariv prijst vandaag de moed van de Fatah-leiding in de Gazastrook, die zich heeft uitgesproken tegen de oproep van de Fatah-haviken om de strijd te hervatten.

Yediot Ahronot onthult vandaag in grote lijnen de inhoud van de boodschap die premier Rabin via twee speciale afgezanten naar Arafat heeft gestuurd.

Pag.4: Arafat boos over acties Israel

Op een persconferentie in Kopenhagen sprak de Palestijnse leider van “een belangrijke boodschap”. Maar hij sprak ook zijn woede uit over de Israelische acties in de Gazastrook. “Wat moet ik tegen mijn volk zeggen”, vroeg hij. In de boodschap laat Rabin hem weten dat Israel het Palestijnse volkslied en de Palestijnse vlag zal erkennen en geen bezwaren heeft tegen de invoering van een Palestijnse geldeenheid en een Palestijnse bank in het Palestijnse autonome gebied. Israel is ook bereid Palestijnse waarnemers te stationeren bij de grensovergangen met Egypte en Jordanië. De Palestijnse autonomie kan over kleine vliegvelden beschikken in Gaza en Jericho voor snel verkeer tussen de twee door de Israelische Negev-woestijn gescheiden gebieden. Voorts is Israel bereid tegemoet te komen aan de Palestijnse eis dat het zich enkele kilometers dieper in de Gazastrook terugtrekt.

Met betrekking tot de vrijlating van Palestijnse gevangenen zei Rabin dat er van Israelische gebaren geen sprake meer kan zijn. De indruk bestaat dat Israel een verband legt tussen de vrijlating van Palestijnen en informatie over tijdens de Libanese oorlog vermiste Israelische soldaten.