Oud-strijders geven Boomsma gelijk

AMSTERDAM, 30 NOV. De woordvoerder van het oud-strijderslegioen P. Ego distantiëert zich van de oud-strijder L. Buma, die een rechtszaak tegen de schrijver Graa Boomsma heeft aangespannen.

Het Leeuwarder Gerechtshof oordeelde onlangs dat Boomsma wegens smaad vervolgd moet worden omdat hij in een interview het gedrag van bij de politionele acties betrokken Nederlanders vergeleek met dat van SS'ers.

Ego stelde vanmiddag in een interview met het VPRO-programma Stenen des aanstoots dat Buma niet namens de verenigde oud-strijders handelt; die zijn gekant tegen het aanspannen van een rechtszaak tegen Boomsma, omdat deze volgens Ego geen ongelijk heeft.

Na lezing van het gewraakte citaat in het Nieuwsblad van het Noorden zei Ego: “Als hij (G. Boomsma, red.) zegt dat er zulke gevallen zijn geweest, dan spreek ik hem niet tegen. (...) In dat kader zijn we het eens.” Ego stelde in de VPRO-uitzending dat ieder leger een weerspiegeling vormt van de samenleving en dat daarin nu eenmaal ook “een aantal knapen zijn die zich misdragen - dat gebeurt nu ook.”