Noord-Korea geeft Amerika lichamen terug

PANMUNJON, 30 NOV. Noord-Korea heeft de resten van 33 Amerikaanse soldaten die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog overgedragen aan de Verenigde Staten.

De overdracht wordt gezien als een gebaar van goede wil van Noord-Korea, dat onder grote internationale druk staat om zijn nucleaire installaties te laten inspecteren. Zuid-Korea en de VS beschuldigen Noord-Korea ervan de installaties te gebruiken om kernwapens te ontwikkelen. Sinds in augustus afspraken werden gemaakt over de teruggave van stoffelijk overschotten hebben de Koreanen de lichamen van 96 Amerikanen aan de VS teruggegeven. Volgens Washington zijn achtduizend Amerikaanse militairen in de Koreaanse oorlog 'verdwenen', maar Noord-Korea beweert slechts 2.200 lichamen te hebben aangetroffen. (Reuter)