Nederlands toneel terug in Holland Festival '94

AMSTERDAM, 30 NOV. In het komende Holland Festival in juni 1994 zal voor het eerst sinds twee jaar weer Nederlands toneel te zien zijn, zo blijkt uit een voorlopige aankondiging van het programma.

Jan Ritsema regisseert Heiner Müllers Philoktetus met de Amerikaanse acteur Ron Vawter en de Vlaamse actrice Viviane de Muynck. Het Zuidelijk Toneel speelt Eugene O'Neills More stately mansions (Het Rijkemanshuis) in de regie van Ivo Van Hove. Daarnaast staan er drie buitenlandse produkties geprogrammeerd: The man who..., een enscenering van Peter Brook naar Oliver Sacks' boek De man die zijn vrouw voor een hoed aanzag en Shakespeares Antonius en Cleopatra door het Berliner Ensemble.

In de dansprogrammering is er anders dan de twee vorige festivals geen 'centrale choreograaf'. In 1995 is die er weer wel, in de persoon van Pina Bausch. In het komende Holland Festival brengt de Amerikaanse dansvernieuwer Merce Cunningham met zijn Dance Company de wereldpremière van Ocean uit, naar een idee van de vorig jaar overleden componist John Cage.

De bijdrage aan het festival van Het Nederlands Dans Theater bestaat uit een Mondriaan Project in het kader van het Mondriaan-jaar (1994), van Hans van Manen en Jiri Kylian, de vaste choreografen van het gezelschap. Het Nationale Ballet verzorgt een project van jonge choreografen.

Het komende Holland Festivalprogramma telt negen opera's die geënsceneerd, semi-scènisch of concertant worden uitgevoerd: de wereldpremière van Noach van Guus Janssen in een regie van Pierre Audi en een enscènering van Karel Appel; Tania van Rob Zuidam door het Asko Ensemble in de regie van Lidwien Roothaan; Maschinist Hopkins van Max Brand door het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Reibert de Leeuw; Orfeo van Monteverdi in de versie van Bruno Maderna, gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest; Don Giovanni van Mozart o.l.v. John Eliot Gardiner; Falstaff van Verdi door de Nederlandse Opera en het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly; Le Roi Arthus van Chausson door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart en twee Chinese opera's: The Death of Oedipus van Xiao-song Qu en A Madmans Diary van Guo Wenjing door het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard.

Het muziekprogramma vermeldt onder andere portretten van de componisten Guus Janssen en Rob Zuidam. Riccardo Chailly dirigeert het Asko Ensemble met o.a. een wereldpremière van de Duitse componist Wolfgang Rihm.