Koersen Damrak hoger in navolging van andere beurzen

AMSTERDAM, 30 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs boekte vanmorgen koerswinst, in navolging van de andere Europese beurzen. Tokio herstelde zich gedeeltelijk van de zware verliezen van de voorgaande dagen.

AMSTERDAM De stemmingsindex kwam 1,1 punt hoger uit op 137,20 en de EOE-index was aan het eind van de ochtend 3,54 punt hoger op 384,57. Met uitzondering van Philips verkeerden de internationale waarden in hogere sferen. Het elektronica-aandeel verloor twee kwartjes op 37,60 gulden, onder invloed van het bericht in een ochtendblad dat Matsushita ophoudt met de ontwikkeling van de interactive compact disc, het produkt waarop Philips sterk zijn hoop heeft gevestigd.

Koninklijke Olie herstelde zich 1,50 gulden tot 192,70 gulden. Beleggers vonden het koerspeil, dat door de prijsdaling op de oliemarkt was ingezakt, kennelijk aantrekkelijk genoeg om weer in de markt te stappen. Akzo deed het op 178,20 gulden tachtig cent beter, maar branchegenoot DSM kon dat niet bijbenen en verloor een dubbeltje op 100,50 gulden. Unilever poetste zich 1,30 gulden op en ging naar 215,20 gulden. KLM werd gevraagd, met het gevolg dat de koers negentig cent steeg naar 42,50 gulden.

Ook de financiële hoek liet zich van zijn goede kant zien. ABN Amro kreeg er op 70,20 gulden vier dubbeltjes bij. Aegon voegde 1,70 gulden aan de koers toe en kwam op 102 gulden te staan. Amev steeg 1,40 gulden naar 85,20 gulden en ING 1,10 tot 84,20 gulden. De uitgevers zochten het eveneens hogerop, alleen VNU daalde 0,70 gulden tot 148,60 gulden. Elsevier was zeer vast en noteerde 3,60 gulden hoger op 155,60 gulden. Wolters Kluwer steeg 1,50 gulden naar 106,70 gulden.

Ook voor de haven- en transportfondsen had de beurs meer over. Zo ging Nedlloyd naar een 90 cent hoger peil van 53,90 gulden. Hes Beheer reageerde echter niet op de bekendmaking, dat Rotterdam een verlieslatende terminal overneemt en bleef staan op 19 gulden. Voor het brouwersfonds Heineken werd 1,20 gulden meer neergeteld op 201,70 gulden.

Het handelshuis Hagemeyer verbeterde 1,50 gulden tot 119,50 gulden naar aanleiding van de mededelingen over een bijzondere bate uit Singapore, de financiering voor de overneming van een grote Britse groothandel en handhaving van de verwachting van een winststijging in het lopende jaar. Vervolgens ging van de stijging twee kwartjes af en daarmee kwam de koers op 119 gulden.

Voor het overige waren de stijgingen op de aandelenmarkt sterk in de meerderheid. De obligatiemarkt noteerde drie stuivers lager omdat het er niet naar uitziet dat de rente daalt.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren na de traditioneel slappe week van Thanksgiving Day nog niet goed op gang gekomen. De omzet trok weliswaar aan tot 271 miljoen aandelen, maar er viel weinig te beleven. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 6,15 punten tot 3.677,80. Over de hele linie sloten er echter iets meer fondsen hoger dan lager.

De Dow Jones-index lag lange tijd boven het slotniveau van vrijdag met een maximale winst van 16 punten. Dat was te danken aan koersstijgingen op de obligatiemarkt onder invloed van de gestage daling van de olieprijzen. Toen de obligaties in de loop van de dag een deel van de winst moesten prijsgeven, zakten ook de aandelen terug.