Kaper vraagt asiel in Irak

BAGDAD, 30 NOV. De kaper van een Iraans vliegtuig die de piloot gisteren dwong naar de Iraakse havenstad Basra te vliegen, heeft daar politiek asiel gevraagd.

De kaper gaf zich na de aankomst in Basra samen met zijn vrouw en vijf kinderen aan de autoriteiten over. Het toestel van het Iraanse ministerie van olie had in totaal 38 mensen aan boord. Het Iraanse persbureau IRNA gaf de verboden Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen-Khalq de schuld van de kaping. Deze organisatie, die haar bases op Iraaks grondgebied heeft, ontkende echter er iets mee te maken te hebben. Iran heeft geëist dat Irak het vliegtuig, een Fokker F-27, plus alle inzittenden, onmiddellijk terugstuurt. Iran houdt overigens nog steeds tientallen Iraakse vliegtuigen vast die tijdens de oorlog tussen Irak en de geallieerden naar Iran uitweken. (Reuter, AFP)