Hagemeyer met ABN Amro in overneming

ROTTERDAM, 30 NOV. Het handelsconcern Hagemeyer neemt samen met ABN Amro de Britse groothandelsgroep Newey & Eyre over. Hagemeyer heeft daartoe met de bank een joint venture opgericht, die voor de financiering van de overname zorgdraagt.

Dit heeft Hagemeyer vanmorgen meegedeeld. Met de overname, in september al aangekondigd, is een bedrag gemoeid van 110 miljoen tot 165 miljoen pond (315 miljoen tot 472 miljoen gulden). Hoe hoog het bedrag wordt hangt af van de winstontwikkeling van Newey & Eyre in 1994 en 1995.

Hagemeyer financiert de overname met eigen vermogen en een onderhandse lening van 120 miljoen dollar (230 miljoen gulden) op de Amerikaanse kapitaalmarkt. Verder heeft de onderneming op de verkoop van een bedrijfspand in Singapore een buitengewone bate van 42 miljoen gulden behaald. Het handelsconcern heeft een optie op de aandelen die ABN Amro in de joint venture houdt. Door de financieringsstructuur zegt Hagemeyer de eigen balansverhoudingen te kunnen handhaven, en draagt Newey & Eyre direct bij aan het resultaat van het Naardense concern.

De electrotechnische groothandel Newey & Eyre komt uit de stal van het Britse concern BTR, en heeft een jaarlijkse omzet van ruim een miljard gulden. Hagemeyer behaalde in het eerste halfjaar van 1993 een omzet van 1,65 miljard gulden. De overname past in het voornemen om in de loop van de jaren negentig een omzet te behalen van 2,5 miljard gulden in de electrotechnische groothandel. In 1989 nam Hagemeyer de Nederlandse Bernard-bedrijven geheel over en later 74,4 procent van de Duitse Fröschl-groep. Deze twee zetten samen met Newey & Eyre ruim 2,2 miljard gulden om en zijn daarmee in omvang de derde van Europa. De resultaten die Hagemeyer dit jaar behaalde, bevestigen de verwachting dat de netto winst uit gewone bedrijfuitoefening in 1993 verder zal toenemen.