Gladheid maakt wegen onbegaanbaar

ROTTERDAM, 30 NOV. Het openbaar vervoer in Rotterdam en omgeving en in Zeeland is danig ontregeld door gladheid op de wegen. De Brouwersdam tussen Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland was rond het middaguur door de ijzel niet begaanbaar. Volgens een woordvoerder van de algemene verkeersdienst van de rijkspolitie in Driebergen heeft daar een aantal aanrijdingen plaatsgehad maar niemand raakte gewond.

De zogenoemde vochtgrens liep van Roozendaal via Gouda naar Schiphol. De verwachting dat ook West-Brabant door de gladheid zou worden getroffen bleek vanochtend niet juist.

In Den Haag deden zich rond tien uur vanochtend een tiental aanrijdingen voor op klinkerwegen. Daarbij raakte niemand gewond. Het streekvervoerbedrijf Zuid-West-Nederland spreekt van “ernstige ontregeling” van de dienstregeling door de gladheid. Vooral op de kleinere wegen in Zuid-Holland en Zeeland rijden de bussen niet of te laat.

Anders dan in de afgelopen winter krijgt ons land nu al in een vroeg stadium met gladheid te maken. De eerste gladmelding uit de vorige winter dateert van begin januari van dit jaar. Door dichte mist en gladheid vielen rond de jaarwisseling acht doden en ongeveer honderd gewonden op de Nederlandse wegen. Bij een reeks van kettingbotsingen waren in totaal meer dan vierhonderd auto's betrokken.

Begin februari waren in het noorden van het land veel wegen glad. Tientallen aanrijdingen, waarbij zeker tien mensen ernstig werden gewond, waren toen het gevolg.