Beljavski blunderend onderuit tegen Karpov

TILBURG, 30 NOV. Gekoesterd als een kasplantje heeft Karpov de finale van het Interpolistoernooi bereikt. Op de drempel van de barrage droeg ook Beljavsky zijn steentje bij in de zorg voor het welzijn van de grieperige FIDE-wereldkampioen. In een vervlakte stelling ging de grootmeester uit Lvov blunderend onderuit. De tegenstander van Karpov komt uit de barrage tussen Ivantsjoek en Sjirov die na zeven tumultueuze uren spel zonder grenzen bij een puntendeling uitkwamen.

Ook de tweede partij van de halve finale mocht Karpov in quarantaine spelen. Niet dat daar nog reden toe was. De favoriet had geen graadje verhoging meer en voelde zich behoorlijk opgeknapt. Evenmin had hij gevraagd om opnieuw achter glas te spelen. De enige reden was dat de organisatie had besloten de geïmproviseerde opstelling maar even zo te laten.

Sjirov kwam voor de partij tegen Ivantsjoek wederom tien minuten te laat binnen, tot ergernis van de laatste, die zijn opponent geen hand wenste te geven. Sjirovs secondant Bologan legde uit dat het niet meeviel om met een Tilburgse taxi op tijd te komen en sprak zijn vrees uit dat het incident zijn vriend tot bar slecht openingsspel had gebracht. Het zag er inderdaad niet best uit en na zo'n twintig zetten verzuchtte Bologan: “Alexei staat totaal verloren.” Om er glimlachend aan toe te voegen: “Alweer.”

Zijn enige hoop was dat Sjirov zich net als in de eerste partij uit het graf omhoog zou hijsen. Met een behendigheid die bij de toekijkende grootmeesters op de lachspieren werkte, wist de onvoorspelbare Sjirov daadwerkelijk ongehavend uit een felle slagenwisseling tevoorschijn te komen. De volgende stap was om tot verbijstering van Ivantsjoek een remisevoorstel af te slaan en op zoek te gaan naar het hele punt. In een fascinerend eindspel kwam de Let net niet ver genoeg.

Wel bleek de ondoorgrondelijke materie een verbroederend effect te hebben op de brouille die het begin van de partij ontsierde. Druk pratend verlieten beiden de zaal op zoek naar bord en stukken om verder te praten.

    • Dirk Jan ten Geuzendam