Banken keuren reddingsplan Ferruzzi goed

ROME, 30 NOV. Na moeizame onderhandelingen met de buitenlandse schuldeisers heeft het reddingsplan voor de Ferruzzi-groep, de tweede particuliere groep van Italië, gisteren het groene licht gekregen.

De Amerikaanse, Britse en Zwitserse banken verzetten zich nog, maar de vereiste 85 procent van de schuldeisers heeft het plan goedgekeurd.

Met het reddingsplan, een van de belangrijkste financiële operaties in Europa, zijn miljarden guldens gemoeid. De familie Ferruzzi had deze zomer de controle over de groep overgedragen aan een consortium van vijf Italiaanse banken omdat de groep dreigde te bezwijken onder haar schuldenlast van ruim 25 miljard gulden. Het smeergeld voor politieke partijen is een hoofdoorzaak van de enorme schulden.

Vandaag zou een aandeelhoudersvergadering van de overkoepelende holding Ferruzzi Finanziaria (Ferfin) worden gehouden, morgen volgt die van het chemische concern Montedison, de belangrijkste Ferruzzi-dochter. Deze vergaderingen moeten de kapitaalsvergrotingen goedkeuren van respectievelijk 4,2 miljard gulden (Ferfin) en 6,3 miljard gulden (Montedison).

Vorige maand hadden de buitenlandse schuldeisers van Ferfin en Montedison het reddingsplan, dat is opgesteld onder regie van de Italiaanse handelsbank Mediobanca, verworpen. Met name de banken die geld hebben geleend aan gezonde onderdelen van Montedison zeiden dat zij niet de dupe wilden worden van de fouten die elders bij Ferruzzi zijn gemaakt. Van de schulden van Montedison staat meer dan een derde uit buiten Italië.

Na enkele concessies zijn de Duitse en Franse banken, onder leiding van de Deutsche Bank en Société Générale, gisteren alsnog akkoord gegaan. De Deutsche Bank, die ook een belangrijke rol speelt in de kapitaalinjectie voor autofabrikant Fiat, is een traditionele bondgenoot van Mediobanca.

De Amerikaanse, Engelse en Zwitserse banken, aangevoerd door Citibank, Barclays en Crédit Suisse, hebben het reddingsplan niet goedgekeurd. Het is nog onduidelijk of zij alsnog akkoord zullen gaan, of hun kredieten worden overgenomen door andere banken, of dat hun kredieten worden afgelost uit een noodfonds.

Het reddingsplan bestaat behalve uit een kapitaalinjectie, die voornamelijk door de schuldeisers wordt gedragen, uit de conversie van korte-termijn kredieten in kredieten voor de lange termijn en de verkoop van een aantal niet-strategische geachte onderdelen, zoals de Romeinse krant Messaggero en het belang van Ferruzzi in de tv-zender Telemontecarlo.

    • Marc Leijendekker